Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lucrări de grafică de şevalet şi gravură, expuse până la începutul lunii mai la muzeu.Muzeul Banatului Montan din municipiu a găzduit, vineri, vernisajul expoziţiei personale de grafică Spaţii Celeste a artistului plastic Marian Truţulescu, profesor doctor în arte vizuale, şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În deschidere au luat cuvântul criticul de artă prof. dr. Călin Chincea şi artistul plastic Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest din Reşiţa.

Cei doi au vorbit despre tânărul şi profundul artist Marian Truţulescu, cel care lucrează „metodic, senin, într-o figurare de la început definită“, dar şi despre construcţiile ideatice ale graficianului, în care spaţiile gotice, inefabile, sunt construite printr-o tehnică „ce porneşte de la imaginea tipărită, scrisă, printr-un amestec de culori de gri, de negru, de roşu, care arată viaţa“.

Expoziţia de la muzeu cuprinde lucrări de grafică de şevalet şi gravură, executate pe parcursul a trei ani de zile, despre care Marian Truţulescu mărturisea că „fiecare lucrare reprezintă o stare de spirit, iar pentru că sunt o persoană credincioasă, în fiecare lucrare este o parte din sufletul meu“. Totodată, aşa cum avea să remarce spre final artistul, toate lucrările sale sunt enigmatice, astfel că fiecare privitor poate înţelege altceva.

În cadrul vernisajului, graficianului i-au stat alături: rude, prieteni şi apropiaţi, oameni de cultură şi critici de artă. La final, audienţa s-a bucurat de un mini-recital de muzică clasică, susţinut de doi profesori de la Liceul de Artă „Sabin Păuţa“ din Reşiţa. Mai trebuie spus că, expoziţia va rămâne deschisă până în data de 4 mai.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu