Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – 76 de milioane de lei, sumă la care se cifrează bugetul Caransebeşului, se îndreaptă spre o serie de investiţii.

Finalizarea proiectelor europene, reabilitarea și asfaltarea străzilor, achiziționarea de mijloace de transport în comun și dotări noi la spital și grădinițe. Acestea sunt doar câteva din proiectele administrației locale din Caransebeș pentru 2015, spre care se vor îndrepta cele peste 76 de milioane de lei ale bugetului aprobat zilele trecute de municipalitate. Un buget mai mic decât cel de anul trecut cu 6 milioane de lei, dar cu care, potrivit edilului Marcel Vela, Caransebeșul își va continua trendul ascendent de dezvoltare.

Asta în condițiile în care municipiul de pe Timiș și Sebeș a fost „sărit” din schema sumelor din impozitul pe venit și TVA pe care le plătesc la bugetul statului și gugulanii, doar pentru ca banii să fie îndreptați cu prioritate către Olt și Teleorman, două județe foarte dragi actualei guvernări PSD.

„Ministerul Finanțelor Publice, prin cabinetul ministrului Vâlcov, ne-a anunțat printr-o scrisoare că municipiul Caransebeș a primit zero lei din cotele din impozitul pe venit. Așadar, în această lege a bugetului, onor Guvernul a încurajat lenea și ne-a penalizat pentru că ne-am făcut treaba în 2014, realizând venituri proprii și chiar economii. Cu alte cuvinte, pentru că am fost harnici și chibzuiți, Guvernul ne-a recompensat cu zero lei, fiind favorizate în schimb localitățile care nu și-au făcut temele anul trecut. Dacă stăteam la soare să ne bronzăm și făceam chefuri, d-l Vâlcov ne dădea 20 de milioane de lei, așa… Este o lege incorectă, să nu mai spun că și imorală, pentru că ia de la comunitățile din Banat și Transilvania care și-au făcut treaba și dă în localitățile din Olt și Teleorman celor care nu au muncit nimic în tot anul 2014. Sunt în administrație din 1992, dar așa ceva, ca în acest an, nu am mai întâlnit”, a precizat Vela.

Primarul municipiului spune însă că municipalitatea a găsit soluțiile necesare pentru ca bugetul să fie orientat, în continuare, spre investiții și dezvoltare. Evident, prin forțe proprii și o administrare judicioasă a bugetului local. Pe capitole, cele mai mari alocări merg către Învățământ (33 de milioane de lei), Transporturi (14, 2 milioane), Sănătate (6 milioane), Locuințe și dezvoltare publică (4,7 milioane) și Asistență socială (3,7 milioane).

„Vom investi în asfaltările pe traseul principal al drumului european, dar și în Carboniferă, Caransebeșul Nou, Aninilor, Traian Doda sau alte străzi unde nici măcar taxiurile nu mai intră. Ne vom achita toate contribuțiile pe care le avem în proiectul de refacere a canalizării și încercăm să finalizăm Planul Urbanistic General al Caransebeșului. Tot în acest an modernizăm zona Parcului Dragalina cu străzile aferente şi facem sensul giratoriu de la intersecția BCR pentru fluidizarea traficului, precum și podul peste pârâul Potoc de pe Vladimirescu, astfel încât să nu mai avem probleme cu inundațiile. Vom interveni la toate grădinițele, avem sume suficiente pentru schimbarea mobilierului și a saltelelor. La spital, pe lângă finalizarea proiectului european de dotări ultramoderne pentru Radiologie-Imagistică, vom dota și secția de Oftalmologie cu aparatură de ultimă generație. Cred că vom găsi și alte resurse financiare pentru investiții, mai avem de anul trecut și banii pentru transportul în comun.  De asemenea, vom continua și cu reabilitările pe care le facem în regie proprie la școli, zone verzi, infrastructură rutieră și iluminat public”, a declarat primarul Caransebeșului.

Pe de altă parte, Marcel Vela speră la și mai bine în a doua parte a anului. „Sper ca în cursul anului să existe o moțiune de cenzură pentru ca acest guvern PSD să cadă și în semestrul al doilea să fie o rectificare de buget astfel încât măcar pentru cofinanțările la proiectele europene pe care le avem, sume importante, noul guvern să găsească resursele necesare”, a spus edilul-șef.

Mai în glumă, mai în serios, Marcel Vela a venit și cu soluția dacă această situație se va repeta: „Dacă și la anul vom avea parte de aceleași condiții vitrege și de ostilitate financiară din partea actualului guvern, vă propun să ne declarăm autonomi. Dacă ei tot nu ne dau nimic, noi de ce să le mai dăm lor, facem Republica Gugulania. Dar nu cred că-i mai prinde Ziua Recoltei!”.

1 Comment

Adaugă comentariu