Caraş-Severin, Romania

CĂRBUNARI – Timp de cinci zile, 15 speologi ai organizațiilor membre ale Federației Române de Speologie – AS Exploratorii, AS SpeoCaraș, grupul „Coada Vacii“ au descoperit trei avene și patru peșteri noi și au inventariat cinci avene, trei peșteri, nouă izvoare, trei ponoare pentru completarea cadastrului peșterilor și carstului din județul Caraș Severin.

În Peștera Tritonilor am mai explorat un kilometru de noi galerii, astfel că acum peștera depășește doi kilometri. Au fost parcurse 13 sifoane cu lungimi între doi și 50 de metri. Cinci sifoane au lungimea între 30 și 50m și adâncimi de până la -6 metri. Pe traseul galeriei principale sunt numeroase lacuri și cascade, cea mai mare fiind de -5 metri. Peștera este foarte bogat concreționată, având numeroase formațiuni precum helictite, coralite, stalactite, stalagmite, cruste situate în galerii și săli. Astfel, peștera devine o cavitate importantă din toate punctele de vedere. Am obținut rezultate remarcabile în doar câteva zile de activitate. Am convingerea că Peștera Tritonilor va deveni cea mai mare peșteră din Munții Locvei și că în zona carstică Cărbunari vom descoperi și explora numeroase alte peșteri care vor crește substanțial valoarea patrimoniului natural al localității Cărbunari“, ne-a declarat Bogdan Bădescu, președintele Federației Române de Speologie și al Asociației Exploratorii.

În Peștera din Valea Cornetului au fost explorați încă 30 de metri, peștera având acum peste 80 m dezvoltare. Peștera este interesantă și din punct de vedere arheologic pentru că în zona intrării au fost descoperite fragmente ceramice din neolitic timpuriu având o vechime de 6.000-7.000 de ani. În Peștera Izvorul Runcii au fost, de asemenea, explorați 30 m cu o denivelare de 6 m. Explorările au fost oprite momentan din cauza unei septe care va fi înlăturată în viitor pentru a facilita mai departe accesul scafandrilor. Speologii au mai descoperit trei avene și patru peșteri noi și au inventariat cinci avene, trei peșteri, nouă izvoare, trei ponoare pentru completarea cadastrului peșterilor și carstului din județul CarașSeverin. La acțiuni au participat 15 speologi ai organizațiilor membre ale Federației – AS Exploratorii, AS SpeoCaraș, grupul Coada Vacii. Acțiunea este realizată în cadrul Proiectului de Explorare și Cartare a Sifoanelor și Peșterilor Inundate de Apă din Sinclinoriul Reșița – Moldova Nouă, coordonator Iosif Morac, Asociația Speologică Exploratorii.

„În această acțiune am reușit depășirea a 13 sifoane pe galeria principală care continuă la fel de mare. Explorarea a fost oprită din cauza epuizării fizice a scafandrilor și a aerului din butelii, dar vom reveni în subteran pentru continuarea explorării“, ne-a declarat Dragoș Pătranca, speolog-scafandru, cel care a ajuns cel mai departe în peșteră.

Am reușit să continuăm explorările în Peștera Izvorul Runcii și Peștera din Valea Cornetului, ambele cavități cu mare potențial de dezvoltare demonstrat inclusiv prin marcările cu fluoresceină efectuate în trecut de hidrogeologi“, a amintit și Iosif Morac, coordonatorul acțiunii.