Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Andezit, sculptură, Brâncuși, Caransebeș! Acestea au fost cuvintele de ordine la deschiderea celei de-a XII-a ediții a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală.

Evenimentul a avut loc vineri, 20 iunie, în capitala Țării Gugulanilor. 11 artiști din toate colțurile lumii au sosit în acest an la Caransebeș, unde timp de o lună de zile vor încerca să creeze opere de artă care să îmbogățească zestrea culturală a municipiului.

„Cred că la nivel internațional Simpozionul este din ce în ce mai apreciat. Sunt convins că la vernisajul de la jumătatea lunii iulie vom avea de admirat opere de artă care ne vor da sentimentul că respectăm tradiția vetrei culturale care este de secole această zonă binecuvântată”, le-a spus primarul Marcel Vela artiștilor sosiți la Caransebeș.

Pentru unul dintre aceștia, mexicanul Javier Astorga, participarea la simpozion a însemnat împlinirea unui vis. „Acest simpozion înseamnă, împlinirea unui vis al meu dintotdeauna, acela de a mă afla și de a lucra în țara marelui Brâncuși”, a spus artistul mexican.

Îndrăgostită de simpozionul de la Caransebeș s-a declarat și Ana Maria Negară, o tânără dar deja consacrată sculptoriță. „Mi-am dorit foarte mult să ajung aici și mă bucur nespus că am fost acceptată și invitată”, a precizat și artista originară din Brăila.

Hâtru ca întotdeauna, directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, cel care și în acest an se ocupă de bunul mers al taberei alături de Eugen Petri, l-a parafrazat în final pe Brâncuși. „Măi, voi nici nu știți ce vă las eu”, a spus Cojocariu, referindu-se la sculpturile care vor dăinui peste veacuri la Caransebeș.

Lidia Almăjanu