Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Numărul virozelor a crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele raportate de către medici şi de către secţiile spitalelor din judeţ arată că, deşi nu a fost semnalat niciun caz de gripă, numărul de infecţii respiratorii a crescut. „Trebuie făcută o distincţie între virozele respiratorii, pneumonii şi cazurile de gripă. Am primit, în sfârşit, cele 7.500 de doze de vaccin antigripal din tranşele achiziţionate din exterior de către Ministerul Sănătăţii, acestea fiind repartizate în teritoriu. Medicii de familie au început deja inocularea, iar dacă va fi necesar vor fi suplimentate tranşele”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Infecţiile respiratorii au o creştere semnificativă faţă de anul trecut, raportările arătând un procent de 40%. Cazurile de pneumonie, în schimb, arată o scădere cu 15-20%.

„La prelucrarea acestor date avem unele rezerve, în sensul că, în fiecare an, se perfecţionează modul de raportare şi disciplina medicilor. Dacă în perioada de vară-toamnă nu erau obligaţi prin lege să raporteze, acum poate să crească aparent procentul. Cu toate acestea, creşterea este certă, cel puţin cu 20%. Cauza este legată de schimbările de temperatură. Apreciem că începutul anului viitor va scădea numărul cazurilor”, a mai amintit dr. Luca.

Dacă în judeţ sunt 36.000 de persoane considerate cu risc crescut de complicaţii la contactarea gripei, se aşteaptă suplimentarea dozelor de vaccin antigripal, inclusiv tranşa creată de Institutul Cantacuzino, cu acceptul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ce va ajunge pe piaţă cel târziu la jumătatea lunii ianuarie 2014.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu