Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cărăşenii au învăţat că, rezervând din vreme, pot avea alternative mai multe şi mai economice.Tot mai mulţi dintre cei care doresc să-şi petreacă vacanţele în locuri exotice sau peste hotare au învăţat termenii de „first-minute“ (primul minut) şi „early-booking“ (rezervare din vreme) utilizaţi de agenţiile de turism.

„Discounturile aplicate la cei care s-au decis pentru vacanţele de vară ajung până la 40%. Este important şi faptul că acum, turiştii pot alege între mai multe variante. Cărăşenii au făcut multe rezervări din luna decembrie 2011 pentru că, faţă de anii trecuţi, clienţii au învăţat să rezerve din timp. Beneficiază de reducerea maximă cei care nu modifică perioada sejurului, plătesc integral pachetul (sau un avans minim de 50%, dar poate scădea discountul). Pe lângă reducere, există opţiunea mai multor variante pentru hoteluri sau staţiuni. Pentru perioada de început a anului 2012 sunt solicitări, în special pentru destinaţii mai calde, Egiptul, care se relansează ca destinaţie turistică, pentru croaziere la care sunt preţuri foarte bune, de la 250 de euro pe Mediterana, cu toate mesele incluse, care în sezon înseamnă 900 de euro. Există early-booking şi pentru croaziere. Sunt cereri pentru carnavalul de la Veneţia, unde s-au cam epuizat locurile, turismul de shopping la Istanbul, Viena, Budapesta, la magazinele care practică reduceri după Anul Nou“, a precizat Ioan Dimcea, directorul unei agenţii de turism reşiţene.

Trendul pentru 2012 în privinţa turismului rămâne Grecia, pentru că poate oferi pachete de servicii, atât economice (de la 150 de euro), cât şi pentru bugete mai substanţiale (Creta, Santorini, Rhodos). Se promovează pe scară largă croazierele, Spania (Costa Brava cu plecare din Timişoara) şi destinaţiile deja accesate pe scară largă – Turcia, Bulgaria, Grecia, Austria.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu