Caraş-Severin, Romania

Grecii își joacă în aceste zile ultimele cărți pentru a nu intra în faliment ca stat. Cu un zâmbet forţat pe buze, Tsipras amenință că o ieșire a țării lui din UE ar însemna începutul sfârșitului zonei euro, o undă de șoc ce ar afecta întreaga stabilitate financiară a bătrânului continent.

Că situația este una dramatică o arată și reuniunea șefilor de stat și de guvern din țările zonei euro de azi de la Bruxelles, în care oficialii UE vor hotărî dacă mai păsuiesc Grecia sau o vor lăsa pe calea aleasă de populistul Tsipras. Conștient că nu se poate juca la infinit cu răbdarea Angelei Merkel, Germania fiind statul la care grecii au cele mai mari datorii, 56 de miliarde de euro, premierul grec are în mânecă și o soluție de avarie în cazul în care Europa îi va spune „drum bun, ne-am săturat”. Tsipras a făcut deja o plecăciune către Rusia, „prietenul istoric al Greciei”, care abia așteaptă să aibă încă un cal troian în Europa, în condițiile în care Merkel şi liderii europeni au răspuns pe o singură voce în cadrul agresiunii rusești din Ucraina. Un lucru e sigur: dacă nu va ajunge la o înțelegere cu creditorii, Grecia va rămâne fără bani la sfârșitul acestei luni. În acest caz, rămâne de văzut dacă fără salariile și pensiile consistente din ultimii ani, bazate nu atât pe productivitate cât pe împrumuturile la care a apelat statul elen, grecii îl vor mai credita cu aceeași încredere pe salvatorul de extremă stângă.

Dar să îi lăsăm pe greci în pace şi să revenim la ai noştri. Nimeni nu îşi poate închide gura de mirare de când premierul Victor Ponta i-a cerut preşedintelui Iohannis să îl numească pe Oprea premier interimar. Da, chiar pe el, pe Oprea care în 2009 pleca de la guvernare vorbind de mafia PSD de pe la Interne. Cum în politică noroiul este primul lucru care se spală, pe mine nu mă miră dorinţa prim-ministrului. Poate chiar este adevărată şi ipoteza potrivit căreia aripa tânără a PSD, cu Ponta în frunte, trece la UNPR. Oricum, perioada asta în care Gabriel Oprea va fi premier va fi una interesantă. O fi generalul chitit pe interesul naţional şi pe respectarea legii cum afirmă de atâtea ori, dar tot uneperist este şi… tot om. Cu mândria şi aroganţa lui. Mă gândesc la prefecţii PSD şi la săpuneala ce le-o va face proaspătul premier interimar. Sau poate toţi, uneperişti şi pesedişti, se pun de acord cu spusele generalului şi pun de o vânătoare comună împotriva liberalilor (fie ei primari, preşedinţi de consilii judeţene etc.). Aşa, în beneficiul mult vorbitului interes naţional… Chiar şi în judeţ, spectacolul va fi demn de admirat. Eu mă tot întreb cum se vor înţelege Mocioalcă şi Tabugan. Hârşiţi prin politica judeţeană, cine de cine va asculta, că doar şi deputatul de Băile Herculane are orgolii şi oameni din partid care aşteaptă câte o funcţie. Nu are cum să fie mereu în rândul doi doar pentru că aşa vor pesediştii. Şi uite aşa, în timp ce politica devine tot mai ternă, spectacolul caracterelor este tot mai fascinant…