Caraş-Severin, Romania

„Continuă sacrificarea cailor la Teregova. Această activitate ilicită oare nu poate fi stopată? Ori nu se vrea rezolvarea problemei, ori… Cred că cel ce a fost depistat cu 200 de kg carne de cal trebuia urmărit să vedem la ce abator merge şi aşa împuşcam doi iepuri dintr-o lovitură“, spunea în şedinţa Colegiului Prefectural Octavian Ţunea.

Şi dacă tot a venit vorba despre ceea ce se întâmplă la Teregova, Romică Anculia, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin, a ţinut să facă o serie de precizări: „De ani de zile, cam din 2005, se întâmplă aşa ceva. Primarul Teregovei, poliţia de acolo, ce fac? De ce nu iau măsuri? Sunt cumva mână în mână cu ei sau ce se întâmplă acolo?“ În faţa acestor acuze, Marius Damian, primarul de la Teregova, s-a arătat deranjat. „Ce se spune este complet neadevărat. De 20 de ani se tot taie cai, poliţia ştie iar DSV-ul este direct implicat pentru că nu verifică abatoarele la care ajunge această carne“, a spus acesta pentru Jurnal CS.

Prefectul Octavian Ţunea i-a atras atenţia şi lui Nicolae Borteş, adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin pe poliţie judiciară, cel ce a reprezentat IJP-ul în şedinţa Colegiului Prefectural. „Acest fenomen trebuie stopat cu orice preţ. Urmăriţi abatoarele, trebuie să aveţi un plan bine pus la punct. Dacă tot a luat amploare acest fenomen, să propunem să se înfiinţeze măcelării speciale, măcar aşa ar şti oamenii ce să mănânce“, spunea Ţunea.

„Vă promit că vom elabora un plan de acţiune şi vom stopa acest fenomen“, a spus Borteş. Pe lângă asta, săgeţile mergeau ţintă către autorităţile din Teregova şi oamenii legii de acolo. „Este uşor să arunci vorbe rele către alţii, să scoţi castanele din foc cu mâna altora. De ce nu se spune că la nivelul Primăriei Teregova am avut întâlniri cu poliţia, Direcţia Sanitar Veterinară şi Prefectura? Toate s-au finalizat cu planuri de măsuri pe care nimeni nu le-a pus însă în aplicare. Vă spun şi de ce. Pentru că se ştie exact ora şi locul în care se sacrifică caii, ba, mai mult decât atât, se ştiu şi abatoarele în care această carne ajunge. În plus, vin transporturi de la Băile Herculane până la Teregova şi nimeni nu le opreşte pe traseu. Există un adevărat lanţ tolerat în Caraş-Severin. Oare nu îi tolerează chiar Prefectura?“, ne-a mai spus primarul de la Teregova, Marius Damian, care a venit şi cu o provocare pentru autorităţile direct implicate în această problemă.

Să aibă loc o întrevedere, în prezenţa Jurnal CS, şi atunci fiecare să îşi spună adevărul. Noi acceptăm provocarea.

Anca Preda

Adaugă comentariu