Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, s-a întâlnit joi la Caransebeș cu reprezentanții Asociației Forestierilor din zona de vest, într-un dialog despre noile reglementări din domeniul silvic, dar și despre problemele cu care se confruntă agenții economici din acest sector.

Ministrul a răspuns punctual la problemele ridicate de membrii ASFOR. „Am discutat aspecte legate de viitorul pădurilor, a fost un dialog foarte binevenit pentru noi ca asociație deoarece trăiam o permanentă teamă pentru schimbarea cadrului legislativ și nu știam ce se întâmplă cu investițiile noastre. Am plecat lămuriți cu foarte multe aspecte pe care d-na ministru Varga ni le-a clarificat, precum accesibilizarea fondului forestier sau prețul foarte mare pe care administratorii privați și de stat îl ridică la licitațiile de masă lemnoasă pe picior”, a declarat la finalul întâlnirii Mihai Onesc, președintele ASFOR Caraș-Severin.

Ministrul Lucia Varga le-a prezentat agenților economici noile reglementări din Codul Silvic și i-a asigurat pe aceștia de toată deschiderea pentru stabilirea unui cadru legislativ clar care să reglementeze activitatea din silvicultură.

„În primul rând, am aflat problemele cu care se confruntă firmele de exploatare și procesare a lemnului din zona de vest și le-am prezentat noul Cod Silvic. Am convenit că vom lucra împreună la elaborarea regulamentului de exploatare a masei lemnoase dar și la cea a unui nou act normativ pentru obținerea atestatului de exploatare”, a spus și Lucia Varga.

După dialogul de la sediul municipalității, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură s-a deplasat alături de primarul Marcel Vela până în Parcul Teiuș, unde cei doi au plantat, în mod simbolic, un platan.

„Îi mulțumesc d-nei ministru, acum 5 ani pe când dânsa era secretar de stat la Ministerul Mediului, plantam împreună câțiva tei tot în această zonă. Toți s-au prins și sunt convins că și acest platan va dăinui mulți ani, ca o amintire vie a celei care a încercat să schimbe istoria silviculturii din România. Spun asta pentru că acest nou Cod Silvic propus de d-na ministru înseamnă o reformă substanțiala în toată silvicultura românească”, a precizat și edilul Caransebeșului.

Vizita ministrului Lucia Varga în municipiul de pe Timiș și Sebeș s-a încheiat la o fabrică de prelucrare a lemnului.