CARANSEBEŞ – „Caransebeșul și Marea Unire” a fost tema expoziției organizate joi la Caransebeș, în sala Cercului Militar.
Evenimentul a fost organizat de reputatul istoric Liviu Groza, care a venit și de această dată în fața publicului cu documente, ziare, fotografii și hărți inedite despre participarea caransebeșenilor la mărețul act de la 1 Decembrie 1918.
„Din colecția personală am adus diverse exponate din perioada 1900-1918, cu privire la rolul intelectualității, al societăților culturale la ideea de unitate națională. Cultura a fost cea care a făcut legătura dintre intelelectualitate și paorii din Caransebeș iar astăzi trebuie să fim mândri, fără a ne lăuda, de modul în care înaintașii noștri au reușit să țină vie conștiința românească”, a precizat colonelul(r) Liviu Groza.
Printre piesele de rezistență ale expoziției se regăsesc documente despre manifestația de la „Pomul Verde” împotriva Legilor lui Apony, o hartă foarte rară a României Mari, „Cântecul dezrobitului”sau sentința pe care au primit-o cei care l-au cântat. „Sub stăpânirea ungară, caransebeșenii erau condamnați pur și simplu pentru un cântec, a fost condamnată dragostea de țară. De aceea, am considerat că este un act de demnitate națională să aducem în atenția publicului documente importante prin care Caransebeșul a participat la marele act istoric al Unirii Transilvaniei cu patria mamă”, a precizat și directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.
Expoziția s-a bucurat de un real succes și în rândul tinerilor, care au venit în număr destul de mare la Cercul Militar.