Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Analizele efectuate în laboratoarele specializate spun că apa izvoarelor Reşiţei nu e potrivită pentru băut.

Potrivit legii, Direcţia de Sănătate Publică judeţeană efectuează o dată pe an analize la izvoarele şi forajele de pe raza municipiului Reşiţa, iar Primăria poate decide să efectueze analize ori de câte ori consideră necesar acest lucru. Probele analizate cel mai recent au fost prelevate la finalul anului trecut şi, din păcate, au dovedit faptul că zece surse de apă din cele 18 publice (12 izvoare, două fântâni şi patru foraje) de pe raza municipiului nu sunt corespunzătoare pentru consum, atât bacteriologic cât şi chimico-fizice.

Laboratorul din Timişoara a dovedit că cele zece (fântâna Bolnovăţ, izvoarele de pe str. Victoriei, str. Stâncilor, cele trei de pe str. Butovăţ şi forajele publice din parcurile Făgăraşului, Copiilor, Tricolorului şi Copilului Intim) nu corespund bacteriologic şi că forajul public din Parcul Făgăraşului are parametrul amoniu depăşit, cel din Parcul Copiilor – amoniu, fier (total), turbiditate şi mangan, în Parcul Tricolorului fier şi mangan depăşite ca şi concentraţie şi la cel din Parcul Copilului Intim – turbiditate şi mangan depăşiţi parametrii.

Prin urmare, Primăria Reşiţa a şi afişat, la loc vizibil înscrisul „apa nu este potabilă”, ba chiar, în unele cazuri, au fost desfiinţate robinetele. Deşi unele foraje au fost prevăzute cu filtre de deferizare – demanganizare, acestea nu au mai făcut faţă.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu