Caraş-Severin, Romania

La Resita, carnea are pretul mai mic decat legumele

Luni dimineaţa, în Piaţa Reşiţa Sud, pretul unui kilogram de mazăre era de 8 lei, iar cel la fasole verde 15 lei, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, comercianţii vindeau kilogramul cu 20 de lei. În condiţiile în care pretul kilogramului de pulpe de pui e cuprins între 6 şi 6,8 lei, iar cel de pulpă de porc între 10,9 şi 14,8 lei, nu e de mirare că fasolea verde s-a ofilit pe tarabe. Din acest motiv, comercianţii au lăsat la pret 5 lei, dar, chiar şi aşa, reşiţenilor li s-a părut prea scump.

„Personal, nu am de gând să dau 15 lei, pretul unui kilogram de fasole. Mi se pare mult prea mult, dacă ne gândim că pentru prepararea ei mai avem nevoie şi de carne, smântână, pastă de bulion şi alte legume care, şi ele, costă la rândul lor. Înţeleg că este prima fasole din acest an, dar cred că preţul este totuşi exagerat de mare“, ne-a spus Hantea Margareta.

De voie-de nevoie, producatorii lasa din pretul legumelor

Pretul la cartofii noi este de 3,5-3,8 lei/kg, iar la ardeii graşi, 10 -12 lei/kg. Nici kilogramul de cireşe nu e mai ieftin, ba chiar mai scump cu un leu decât cel de cotlet dezosat, al carui pret e de 18 lei. Cu 2,5 lei e mai scump şi kilogramul de căpşuni decât cel de aripi de pui, şi cu 3,2 lei decât pulpele de pui.

„Sunt foarte scumpe cireşele şi căpşunii. De cumpărat văd că se cumpără, dar nu cu kilogramele, ci, câte puţin, aşa de poftă. Chiar vroiam să fac o tartă cu cireşe, dar văzând pretul, mai bine mai aştept până se vor mai ieftini“, ne-a spus Amalia Constantin.

De voie de nevoie, comercianţii lasă la pret, pentru a nu rămâne cu marfa nevândută. „Ne tocmim cu oamenii că nu avem ce face. Şi dacă ar vrea să cumpere, îi vedem că nu au bani. E rău şi pentru ei, dar şi pentru noi. Că după atâta trudă, munca nu ne este răsplătită. Iar noi muncim, nu ca engross-işti care vin, cumpără de la ţărani, şi vând în piaţă la pret dublu. Pentru a nu mi se ofili mazărea, că de două zile stau aici şi nu am vândut mare lucru, o să las pretul de la 8 la 6 lei. Poate aşa va trece mai uşor“, spune Aurelia Dumitrescu.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu