Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Profesorul dr. Martyn Rady, de la University College din Londra, Şcoala de Studii Slavone şi Est-Europene, a fost prezent marţi, 17 februarie, la Reşiţa, unde, sub cupola Universităţii „Eftimie Murgu“, a susţinut o conferinţă publică pe tema dreptului cutumiar şi a curţilor de judecată cutumiară din Ungaria, Transilvania şi Banatul secolelor XIII-XX.

În Sala Multimedia, alături de organizatori, printre care s-a numărat şi dr. Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, au fost prezenţi şi conf.univ.dr. Ion Imbrescu, cadre didactice şi alte persoane interesate de problema cutumei în drept.

Profesorul Martyn Rady, unul din specialiştii de marcă ai istoriei central-europene medievale şi moderne timpurii, a atras interesul audienţei prin discursul liber şi stilul aparte.

Dr. Dumitru Ţeicu a deschis conferinţa precizând că profesorul dr. Martyn Rady este unul dintre specialiştii de marcă ai „istoriei naţiunilor din Europa centrală, a germanilor, a croaţilor, a sârbilor, a românilor. Are o plajă vastă pe care istoriografia franceză se numeşte durata lungă a istoriei“. Profesorul londonez s-a arătat încântat de interesul deosebit manifestat de gazde şi i-a invitat pe toţi să se aşeze, mărturisind că se simte mai bine dacă îşi va ţine prezentările stând în picioare.

Şi dacă în sistemul nostru judiciar actual judecătorul, cheia de boltă, este trecut undeva pe plan secund, în anonimat, nu acelaşi lucru este valabil peste tot. În discursul său, Martyn Rady a pus accentul pe felul în care erau priviţi de-a lungul timpului magistraţii şi avocaţii din Londra, actelor procedurale dându-li-se o importanţă deosebită. Publicul a fost introdus în atmosfera străzilor capitalei Marii Britanii undeva în trecut, când oboseala te împinge să intri într-un local. Înăuntru, pereţii acestuia arau încărcaţi cu imagini ale judecătorilor şi avocaţilor. Lumea justiţiei avea o asemenea importanţă încât exista şi un tribunal regal ca instanţă supremă, iar Camera Lorzilor avea uneori rol de instanţă, de exemplu atunci când se punea problema judecării unui suveran.

Adaugă comentariu