REŞIŢA – Numărul tinerilor cărăşeni afectaţi de şomaj s-a redus la jumătate, chiar dacă ei sunt ocoliţi de patroni din cauza lipsei de experienţă.
Astfel, dacă în luna decembrie 2013 numărul tinerilor sub vârsta de 25 de ani aflaţi în şomaj era de 1.188, judeţul a intrat în luna mai cu un număr de 544 de tineri afectaţi. „Categoria tinerilor în vârstă de până la 25 de ani este una dintre categoriile cele mai afectate de şomaj, spune Caius Isac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin. Astfel, rata şomajului tinerilor a fost în ultimii ani, în mod constant, de două sau chiar trei ori mai mare decât rata totală a şomajului, fiind mai mare în lunile de iarnă, când numărul şomerilor creşte din cauza luării în evidenţă a absolvenţilor”.
Dintre cei 544 de tineri care au început luna mai în şomaj, cei mai mulţi (285) sunt absolvenţi de studii liceale sau postliceale, 203 de instruire primară, gimnazială sau profesională, iar 56 au studii superioare.
„Tranziţia de la şcoală la integrarea tinerilor pe piaţa muncii constituie una dintre cele mai critice şi presante probleme ale funcţionării pieţei muncii, având un impact economic şi social deosebit de puternic, explică directorul AJOFM. Tinerii suferă cel mai mult în contactul cu piaţa muncii, fiind dezavantajaţi faţă de categoriile de vârstă adultă, mai ales prin lipsa experienţei în muncă, privită ca o cerinţă uneori obligatorie la angajarea pe un post. O altă problemă a pieţei muncii actuale este aceea că, în timp ce tot mai mulţi tineri dobândesc calificările necesare pentru fiverse meserii, numărul locurilor de muncă nu creşte corespunzător. Tinerii care au terminat recent o anumită treaptă de şcolarizare sunt concuraţi pe piaţa muncii de alţii care au o calificare mai înaltă şi astfel sunt nevoiţi să accepte slujbe de rang mai scăzut, mai slab plătite. Ca urmare, unii tineri îşi încep uneori activitatea în sectoare marginalizate, inferioare calificării lor şi uneori chiar intră în circuitul muncii neprotejate, la negru, fapt care îi izolează de societate, înainte ca ei să facă primul pas în viaţa profesională şi familială”.
Antoniu Mocanu