La statiuni, ca la Bac: niciun 10 - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un număr de 178 de pensionari sunt aproepe de „îmbarcare“, în drum spre cea de-a XI-a serie de bilete de odihnă şi tratament.

Cererile pensionarilor cărăşeni interesaţi de un sejur pentru odihnă şi tratament au primit „note“ care s-au situat între 3 şi 8. În funcţie de acest punctaj, s-a făcut departajarea între solicitanţi, în data de 24 iulie urmând să debuteze cea de-a XI-a serie dintr-un maximum de 19, pentru care sunt repartizate biletele de anul acesta. Acum este rândul unui număr de 178 de pensionari cărăşeni să se bucure de odihnă şi tratament, pe locuri subvenţionate.

Costul aprobat al unui sejur de 16 zile (în anii precedenţi sejururile erau de 18 zile) este de1.372 de lei pentru locurile în spaţii de cazare de două stele, respectiv de 1.420 de lei pentru trei sau patru stele, fiecare beneficiar urmând să achite jumătate din nivelul pensiei pe care o primeşte. Dar există şi cazuri în care pensionarul beneficiază de gratuitate. La acest capitol s-a stabilit, la nivel naţional, că doar un procent de maximum 15% dintre bilete pot fi repartizate gratuit.

Chiar şi acum, în plin sezon estival, solicitările nu au vizat prea mult malul mării, ci staţiuni precum Băile Herculane, Buziaş, Băile Felix sau Vatra Dornei. Însă au existat şi norocoşi care au cerut şi au obţinut locuri pe litoral. Acum, în această a XI-a serie, pensionarii cărăşeni vor ajunge în staţiuni precum Vatra Dornei, Buziaş, Felix, Moneasa, Geoagiu, Govora, Covasna, Olăneşti, Sovata, Căciulata, Bala, Amara, Călimăneşti, Herculane, Saturn sau Neptun.

Totuşi, dacă persoanele care au obţinut, pentru cerere, „nota“ 8, au primit bilete pentru staţiuni precum Herculane, Felix sau Buziaş, cei care au luat 3, vor ajunge la Eforie Nord, Amara sau Geoagiu. Şi nu pentru că s-ar fi făcut vreun aranjament, ci pentru că, deşi biletele pentru litoral au fost puţine, la fel de puţine au fost şi solicitările pentru ele, cei cu punctaje mari orientându-se spre staţiuni cu multe locuri disponibile, cerute frecvent de majoritatea pensionarilor. Spre exemplu, pentru Covasna, a fost suficient un punctaj de 5, iar pentru Neptun şi Saturn – 6,67.

Din punct de vedere procedural, solicitările, însoţite de celelalte acte necesare, trebuie depuse cu cel puţin 45 de zile înainte de data solicitată pentru începerea sejurului. Apoi Casa Judeţeană de Pensii publică listele cu norocoşii trimişi în staţiune, urmând ca aceştia să se prezinte pentru ridicarea biletelor cu cel puţin cinci zile înainte. În caz contrar, biletele pot fi date următorilor solicitanţi de pe listă.

Antoniu Mocanu