Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proprietarii magazinelor care vând haine second-hand nu văd cu ochi buni ideea Primăriei Reşiţa de a le reloca afacerile!

Fiind sâmbătă şi fiind şi eu un amator de chilipiruri, am luat la picior Bulevardul Republicii din Lunca Bârzavei şi am tras o tură prin magazinele de ţoale la mâna a doua. Obiectivul primar… geacă şi nădragi de schi, că tot se apropie sezonul. Intrând prin magazine, am întrebat câţiva proprietari şi clienţi ce părere au despre proiectul autorităţilor de a „ascunde“ magazinele SH în zone mai puţin vizibile. Reacţiile au fost în unanimitate contra. „Cumpăr de la second pentru că, sincer, nu-mi permit să mi iau haine noi de calitate. La noi, ieftin, se găsesc numai chinezării, le speli de câteva ori şi le poţi arunca. Hainele noi, de calitate superioară, au un preţ mult prea mare pentru buzunarul meu. Şi dacă-i mută la periferie, sau mai ştiu eu unde, o să fie un efort suplimentar să ajung până acolo“ ne spune Carina Enache, amatoare de chilipiruri.

Se pare că oamenii ar cumpăra lucruri noi şi de calitate dar le lipseşte ceva minor… banii. Salariile îngrijitorilor de bătrâni nu mai sunt ce-au fost odată. Şi nici ale vânzătorilor la magazine. Nici măcar ăştia de joacă zilnic la pariuri, altă categorie vizată de procesul schimbării, nu mai câştigă ca pe vremuri. Se fac blaturi în fotbal, e părerea unanimă şi înţeleaptă a „jucătorilor profesionişti“

Patronii de magazine SH se arată şi ei deranjaţi de această chestiune. Oamenii nu vor să le dăm numele sau să menţionăm magazinele respective pentru că, spun ei, n-ar dori „colindători“ suplimentari de pe la ANAF acum în prag de sărbători. Or fi ele, tradiţiile de Crăciun, frumoase dar ăştia de la ANAF când te colindă… numai urări de bine nu-ţi fac. Nici sănătate, nici casa mai bogată nu rămâne în urma lor. Cu toate că nu sunt de acord, oamenii declară că, dacă nu va exista nici o cale legală de atac, se vor conforma deciziei şi vor încerca să se relocheze sau să… închidă afacerile. Cu siguranţă sunt unii proprietari care au investit în amenajarea spaţiilor şi care nu-şi vor mai recupera investiţia.

Dar ce contează asta pe lângă dezideratul final al acestui proces… şi anume acela de a face din Reşiţa un oraş cu adevărat de poveste. Plin de magazine de lux, branduri exclusiviste şi piste de aterizare pentru OZN-uri, dar astea e musai să fie alimentate electric, că extratereştrii care folosesc diesel sunt nişte înapoiaţi galactici care n-au ce căuta într-un oraş smart şi green ca Reşiţa. E şi normal într-un hub economic, care geme de investitori şi de afaceri prospere, cu o infrastructură asemănătoare Parisului sau Londrei şi unde nemulţumirea generală a proprietarilor de Lamborghini este că n-au dom’le nişte magazine Louis Vuitton mai aproape de bulevard şi se tot împiedică de săracii aştia care stau la coadă la SH.

Eu zic că e bine să desfiinţăm second-handurile şi pariurile sportive. Poate în locul lor vom atrage mai mulţi proprietari de pompe funebre la bulevard, că parcă-s prea puţini. Nu de alta, dar te simţi ca un adevărat parizian când vezi la tot pasul sicrie frumos lucrate şi coroane cernite. Îţi dă aşa… o stare de bine şi de optimism. Exact ca pe Champs Elysees.

Flavius Militaru

Notă: Acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

15 Comments

 1. COGITO ERGO SUM Reply

  Ridicol fara frontiere….Champs Elysees in cloaca asta de Resita?Dumnezeule,de unde le scoateti…..sau vrem sa facem din rahat bici si sa si pocneasca?!?!?Cam asa ceva…dar daca da ordin primarul,un laudatium acolo,nu strica pentru ego-ul lui nemasurat…

  • COGITO PE DRACU Reply

   Citeste pana la capat, nu fi din categoria am vazut titlul si hai sa mi dau cu mucii n fasole

   • COGITO ERGO SUM Reply

    Vai de capul tau!Nici nu stii ce inseamna COGITO ERGO SUM…Ai dat un pe dracu romanesc si esti smecher acum!Te compatimesc sincer!

  • colegiul tehnic Reply

   Macarie, degeaba ti-ai schimbat nickul, tot Macarie esti, stii foarte bine,degeaba o dai in latina. Ca sa vii sa zici ca articolul e laudatio pt primar tre’ sa fii cel putin oligofren. Cel putin. Ca sa nu spun ca haloperidolul si fenobarbitalul nu te mai ajuta, eventual o trepanatie te-ar putea scuti de suferinta!

  • CACARIE, FACI DE RAS EXPRESIA, SERIOS. TU NU AI CUM SA CUJETI, CA SA CUJETI ITI TREBUIE MACAR UN BOB DE MATERIE CENUSIE, ORI DUPA CUM A VAZUT TOATA LUMEA DE PE AICI, NU E CAZUL TAU, TU ESTI DOAR O NEVERTEBRATA AGRESIVA SI PARANOICA, CARE VEDE CENZURA SI ALTE BAZACONII. DU-TE SI LASA-NE !

  • Bre, Nea Macarie… nu plimbi tu mai bine ursul? Chiar trebuie sa ingurgitezi la nesfarsit chestii maro care lasa urme la coltul guritei tale puturoase? Esti prea agresiv, mon cher, mai calmeaza-te ca nu face bine la singurul neuron pe care il mai posezi… si vezi ca si ala palpaie la greu!

 2. Resita e mai frumoasa decat jaful ala de Paris,ce s-o mai lungim!Un Rolls Royce prafuit….un Lamborghini batut de vant si ploaie….asta este megaorasul nostru….si va fi si mai si…un Bugatti va deveni!

 3. Orasul Resita ar fi frumos daca cetatenii ei ar fi mai civilizati adica sa nu arunce pe jos hartie si seminte ,daca ar tunde gardul din fata blocului si face curatenie .Eu propun primarului nostru sa ceara amenzi mari la toate asociatile de bloc si sa faca un panou al rusinii online sa vada toata lumea cine nu respecta legea .
  Hai ca se poate face civilizatie ca in Germania,dar trebuie aplicat amenzi cum este la ei !.

 4. Dar totusi magazinele si pariurile nu dispar, raman dar nu pe bulevard. Care e problema aici???

 5. Niste mine antipersonal nu plantam in Mociur atunci sa vezi ce frumos va fi ,exact ca pe strazile bombardate din orasele siriene din 2011 pina anul curent:)))))))))))))

 6. Am intrat ieri, după multă vreme, într-un magazin SH. Am descoperit prețuri comparabile cu cele din magazinele online, de unde îmi achiziționez haine și încălțăminte noi, dar când sunt reduceri. E adevărat că nu sunt de firmă hainele mele, dar mă simt mult mai bine când le port. Să fim serioși…. străinii nu aruncă lucruri noi decât foarte rar, iar acelea se împart la rude și prieteni. Nu ajung muritorii de rând să ia o haină nouă de firmă la preț de SH.

 7. Primarul ar trebui sa se ocupe de problemele adevarate ale oameniilor, si sa uite de Paris ca oamenii au salarii de 300 €,nu de 3000€,.bate campii.

Adaugă comentariu