Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul liberal Marcel Vela a fost la renumitul târg de duminică, însă susţine că evenimentul nu mai are farmecul de altădată şi asta pentru că oamenii nu mai sunt optimişti… A onorat invitaţia prietenului său Mirco Lechici, a şi stat de vorbă cu oamenii din târg, dar departe de centrul atenţiei. Însă, susţine că a fost dezamăgit.

„Am avut ocazia să reîntâlnesc duminică prieteni din Valea Caraşului, fermieri şi agricultori pe care i-am găsit în acel loc frumos, altădată un spaţiu al bucuriei, al comerțului, al hărniciei şi al revederii. Pentru că târgul are două ediții anuale, primăvara și toamna, aș fi așteptat intr-o zi frumoasă de martie sa văd și puțin optimism, câta speranță sau măcar încredere în renaștere. Dar nu a fost sa fie așa… Deși era aglomerat, târgul nu mai avea spiritul şi farmecul de altădată, cu toată implicarea organizatorică și financiară a primarului Mirco si Consiliului Local de la Răcășdia, care doresc să continue tradiția și moștenirea lăsată de fostul primar Mirco Lechici senior, pe care l-am reîntâlnit, la fel de tânăr și implicat. Erau foarte mulţi oameni trişti și nemulțumiți, parcă mai mulți ca niciodată. Totuși, câţiva apicultori și producători agricoli de răchie sau produse din gastronomia tradiţională salvau ideea renumitului târg al gospodarilor din zona Banatului“, ne-a spus Marcel Vela.

Potrivit senatorului liberal, globalizarea sfida și ea în locurile unde tronau firmele multinaționale, care expuneau îngrăşăminte chimice pentru mărăcinii de pe dealurile părăsite de țăranii autentici, sau combine și tractoare americane de mare putere. „Sigur, nici unele, nici altele nu erau pentru nea Mihai de la Naidăș, un prieten necăjit pentru că fiul său nu se descurca in splendida agricultură românească și a plecat taximetrist la Londra. Singurele animale care mai aduceau aminte de farmecul acestui eveniment rural, erau câteva oi ţinute într-un ţarc de la capătul târgului, ca să nu deranjeze cumva cu mirosul lor specific, încă de la intrare, prea elegantele autorități județene… şi nici pe Domnul Daea (care nu sfidează oaia). Dincolo de tradiţionala baie de mulţime şi însoțit cu veselie de toţi traseiștii care gestionează de zeci de ani falimentul agriculturii din judeţul Caraş-Severin, atât de mulţi şi pe salarii atât de mari încât imi este greu să-i nominalizez pe toți, domnul ministru a plecat aşa cum a venit, fără să dea o soluție sau o speranță concretă celor care l-au abordat. Însă, pentru că acest târg a fost o stare de spirit, nu doar un spațiu de comerț si prezentare, el va renaște! Cu Mirco și împreună cu oameni corecți, cu țărani hotărâti, cu fermieri harnici, cu patrioți adevărați din Țara Banatului, Târgul de la Răcășdia și agricultura românească vor renaște după 2020 din propria cenușă“, a mai spus şeful PNL CS.

Adaugă comentariu