Caraş-Severin, Romania

MĂURENI – Cei nouă kilometri de drumuri au parte de lucrări, după calamităţile din urmă cu trei ani. În vizor sunt, pe lângă asfalt, şi podeţele, şi rigolele aferente.

Brian Filimon, primarul comunei Măureni, continuă să ne povestească despre lucrările de anvergură din localitate. În vara acestui an au început refacerile străzilor calamitate din interiorul comunei, afectate de inundaţiile din urmă cu trei ani. Pentru cei nouă kilometri de drumuri, valoarea totală a investiţiei se ridică la 3 milioane de euro, cu susţinere din partea Companiei Naționale de Investiții.

Ultimele inundaţii serioase au fost în comuna Măureni în 2016, când în urma revărsării râului Bârzava, satul Şoşdea a fost timp de câteva zile izolat complet. În ultima perioadă, la digul de apărare au fost executate lucrări şi nu au mai fost probleme cauzate de inundaţii. Lucrările de consolidare a digului au fost executate de Serviciul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.

Vorbind despre refacerea drumurilor, primarul Brian Filimon a precizat: „Un proiect mare, în valoare de 3 milioane de euro, finanţat de către Compania Naţională de Investiţii, pe baza calamităţilor. În mai multe rânduri am avut aceste probleme de calamităţi în satul Şoşdea şi în comuna Măureni. Avem un proiect de asfaltare străzi interioare, cu podeţe şi rigole, în ambele comunităţi. Împărţit proiectul pe kilometri, avem patru kilometri şi puţin în comuna Măureni, şi chiar dacă satul Şoşdea este mai mic, fiind problemele mai mari de inundaţii acolo, cinci kilometri în satul Şoşdea. Adică nouă kilometri de asfalt, cu podeţe, cu rigole, eu zic că este un proiect foarte, foarte important. Bineînţeles, toate proiectele sunt foarte importante, însă este cel mai mare proiect pe care-l avem. S-a început deja execuţia, firma câştigătoare a început, de acum o lună, două, pe un tronson din Măureni să lucreze la rigole. Încercăm să finalizăm prima dată acei patru kilometri din Măureni, după care ne mutăm la Şoşdea. Asta pentru că la Şoşdea nu este încă finalizată lucrarea de canalizare şi dorinţa mea mare este să lucrăm în paşi normali şi sănătoşi, adică să nu revenim după şi să spargem asfaltul sau să facem lucruri în genul celor care s-au mai întâmplat în ţara noastră“.

Vizavi de pregătirea în faţa inundaţiilor, tânărul edil din Măureni ne-a vorbit şi despre un proiect în stadiu incipient, „care cuprinde un tronson foarte mare ce trece şi prin Caraş, şi prin Timiş, de înălţare și de consolidare a digurilor. Aşteptăm să înceapă şi această lucrare şi sperăm să nu mai avem aceste probleme. Noi am încercat, în paralel, în comunitatea noastră, şi în Măureni, şi în Şoşdea, cu banii puţini pe care i-am avut noi la bugetul local, să eliminăm şi problemele din comunitate, când vin apele, când sunt ploi. Măureniul a fost o comună foarte bine concepută de către etnicii germani, însă ulterior nu au mai fost atât de bine întreţinute rigolele, podeţele, ieşirile şi scurgerile apelor“.

Antoniu Mocanu