Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Deci, se poate şi mai bine! Dacă toţi şefii de secţii s-ar strădui mai mult, n-ar mai fi atâtea sesizări şi reclamaţii.

Incredibil, dar adevărat! Sub protecţia anonimatului, o persoană care a avut, recent, tatăl internat în secţia Dermato-Venerice, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – Staţionar III, chiar în spatele Casei de Cultură, ne-a povestit că a fost foarte mulţumită de serviciile medicale de aici, inclusiv de curăţenia şi igiena de pe secţie. Am vrut să ne convingem că aşa este, ţinând cont de faptul că în majoritatea spitalelor, nu doar de la noi, din Reşiţa sau din judeţ, ci în toată ţara, persistă în rândul bolnavilor o nemulţumire generală vizavi de curăţenie şi atitudinea personalului sanitar. Asta chiar şi cu salarii. E drept, spitalul e foarte vechi, multe generaţii văzând lumina zilei în fosta maternitate. Nici de departe nu poate fi vorba de vreo comparaţie cu condiţiile de spitalizare de prin Germania sau Elveţia. Nu te mai izbeşte, însă, de la intrare acel miros specific de dezinfectant, la care să se adauge mirosul de medicamente şi cel de la toalete. Este curat, e linişte, poate prea pustiu, asistentele te abordează imediat şi sunt extrem de amabile.

„Nici o asistentă nu „mai“ acceptă atenţii, ne spune persoana care ne-a relatat această stare de fapt pozitivă de pe secţie. S-a terminat cu ciocolata sau ăia 10-20 de lei pe care-i strecurai în buzunarul halatului. Nu ştiu dacă întotdeauna a fost aşa la Dermato, dar nimeni nu ia niciun capăt de aţă aici, de la medic la infirmier. În plus, se dă tot timpul cu dezinfectant şi în permanenţă se menţine curăţenia, iar personalul se poartă foarte frumos cu pacienţii, nu eşti luat de sus…“.

Am stat de vorbă şi cu alţi bolnavi, care au confirmat cele relatate de cititoarea noastră. Am încercat să facem fotografii, dar cum acest lucru n-a fost posibil decât cu acceptul şefului de secţie, în absenţa acestuia, ne-am limitat doar la o uşă întredeschisă unde, probabil, sunt recoltate probe pentru analize. Precizăm că secţia este condusă de dr. Dulău Lavinia-Mariana – medic primar, încă doi medici acoperind personalul de specialitate, respectiv dr. Diaconescu Claudia-Alexandra şi dr. Ciurcia Luminiţa Anamaria – medic rezident.

Într-o criză generală a sistemului sanitar din România şi într-o criză managerială a SJU Reşiţa, nici nu ne-am fi gândit la un asemenea articol, care să favorizeze intenţionat doar o secţie sau să pună în lumină ideea că se poate să întâlneşti şi pacienţi mulţumiţi. Dar orice criză, că e personală sau colectivă, nu poate fi depăşită decât dacă e gestionată echilibrat, ca întotdeauna, priorităţile fiind pe prim plan. Că e de suprafaţă sau nu, important e că ţine, că cineva ştie cum şi ce să rezolve pentru ca lucrurile să funcţioneze în parametri, dacă nu la standardele cele mai înalte, cel puţin în limitele normalului.

De ce nu s-ar „molipsi“ şi alte secţii, alte spitale, toate unităţile furnizoare de servicii medicale, l-am întrebat şi pe medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Mărţuică, acesta precizând, la o recentă conferinţă de presă, că toate spitalele din lume, indiferent cât ar fi de dotate sau întreţinute şi dezinfectate, sunt purtătoare de microbi. Dealtfel, în pledoaria sa pentru spitalizarea de zi, el a subliniat că spitalizarea continuă nu numai că necesită costuri suplimentare, uneori fiind cazuri rezolvate cu costuri de trei ori cât poate deconta CJAS, dar poate favoriza infecţiile spitaliceşti, care există în toate spitalele din lume. Pentru ca lucrurile să se schimbe în bine în sistem, e nevoie de o schimbare de mentalitate de la bolnav la medic şi/sau invers. Secţia Dermato-Venerice e, într-adevăr, mai vulnerabilă la infecţii spitaliceşti, poate de aceea e mai atentă la „detaliile“ ce ţin de curăţenie şi dezinfectare, dar demonstrează că se poate.