Caraş-Severin, Romania

Şi totul se întâmplă, de regulă, fără chitanţă de la dentist, sau, dacă aceasta este emisă, fără a fi precizate clar actele terapeutice aplicate. Dar câţi dintre dvs ştiu că au gratuitate sau reducere la dentist? Sau câţi dintre dvs aţi primit o trimitere la dentist de la medicul de familie?

Potrivit contractului cadru, pe scaunul medicului de această specialitate, copiii au gratuitate la orice, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Sunt excluse însă actele terapeutice legate de protezare – sistemul negândindu-se nici măcar la necesitatea lor în cazul unor accidente –, deşi pentru aceste proceduri adulţii pot beneficia de reduceri sau chiar gratuităţi.

Dincolo de aceste aspecte, ceea ce nu se ştie este faptul că actele terapeutice au, sub semnătura oficială a reprezentanţilor dentiştilor, un cu totul alt nivel decât cel suportat de buzunarele pacienţilor. La uşa unuia dintre cabinetele stomatologice
din municipiu este afişată şi o listă a acestor tarife. Astfel, dacă, spre exemplu, o consultaţie primară face 11,18 lei, iar una secundară 14 lei, pe tratamentul unei carii pe 1-3 suprafeţe, cu amalgam sau cu material compozit, ar trebui să plătiţi undeva între 14 şi 23,3 lei. Şi aici nu se aplică nici o reducere sau gratuitate.

Vizita la dentist, un lux

Un pansament calmant costă doar 5,64 lei, iar dezobturarea canalelor radiculare – 9,2 lei (per canal). Înlăturarea corpilor străini din canale face 14 lei, iar tratamentul paradontitei – între 9,2 şi 35 de lei, în funcţie de celelalte operaţiuni. Pentru aproape toate aceste proceduri, chiar şi adulţii ar trebui să beneficieze de o reducere de 100%.

Extracţiile costă, în funcţie de dinţi şi de afecţiunile de care suferă pacienţii, între 14 şi 36,47 lei, pentru care se acordă reduceri de 60% pentru adulţi. Iar la capitolul proteze, reducerile sunt de 40%, reparaţiile beneficiind de o decontare integrală. În realitate, însă, atunci când aud cât trebuie să plătească pentru tratamentele aplicate, cei mai mulţi
dintre pacienţi rămân… ca la dentist.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu