REŞIŢA – Încă de la primele ore ale zilei, pacienţii aşteaptă nerăbdători actele necesare de la CJAS.
Pentru a putea beneficia de serviciile medicale decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pacienţii sunt, uneori, obligaţi să dovedească această calitate, de asigurat. Prin urmare, ei, sau aparţinătorii lor, aşteaptă uneori ore întregi pentru a obţine petecul de hârtie care le oferă accesul la actul medical necesar.
„Este o problemă certă, şi afluenţa mai mare de cetăţeni care se adună la parterul Casei se întâlneşte mai ales în zilele de luni. Noi am încercat să remediem această situaţie, dar nu am găsit colaborare din partea pacienţilor. În sensul că dumnealor se grăbesc să vină toţi dis-de-dimineaţă şi, chiar dacă le-am dat numere de ordine, nu au plecat de la rând pentru a se întoarce la termenul stabilit”, ne-a declarat Tudoriţa Nicula, preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
Or, până când asiguratul poate ţine în mână adeverinţa care îi atestă calitatea, este o procedură anevoioasă, ce implică şi verificări în sistemul informatic naţional. Mai mult, este nevoie şi de clarificări privind contribuţia pacientului. „Am constatat că proape 80% dintre ei nu sunt tocmai în regulă, şi nu din vina lor. Angajatorii nu au «închis» anumite perioade în care omul a lucrat, perioadele de şomaj nu sunt în prelungirea celei de muncă şi altele, lucruri care se îndepărtează de o simplă formalitate. Din păcate, mai stau la rând şi oameni care nu au nevoie în acel moment de adeverinţă. Ne şi spun că vor să o aibă acasă în caz de necesitate sau că le-o cere medicul de familie. Nimic mai fals: când e vorba despre o urgenţă urmată de internare, nu mai este nevoie de adeverinţă, iar actul privind calitatea de asigurat trebuie dus la medicul de familie din partea CAS doar dacă pacientul doreşte să-l schimbe (pe medic – n.r.). E dreptul lor să ceară adeverinţa şi noi nu-i putem împiedica. Această veche problemă va dispărea cu desăvârşire în momentul în care românii vor avea la ei cardul de asigurat”, a mai adăugat directorul CJAS Caraş-Severin.
Prevenţia poate deveni obligatorie
Când a fost lansată intenţia ministerului de resort prin care românii să-şi verifice cel puţin o dată la trei ani starea de sănătate, unii au considerat că-şi vor vedea medicul doar o dată la trei ani, iar alţii, că obligaţia vizitei le îngrădeşte propriile convingeri. „Trebuie să se înţeleagă faptul că prevenţia nu are nimic cu boala acută sau cea cronică. S-a vorbit, în trecere, despre obligativitatea consultului de prevenţie, dar e vorba doar de dezbateri. Ar fi posibile sancţiuni pentru neprezentarea o dată la trei ani la medic, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări civilizate, în SUA, în Germania, de pildă. Deşi putem considera că suntem sănătoşi în aparenţă, respectivul consult poate depista, în timp util, o problemă”, a mai amintit Nicula.
Flavius Rotariu