Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Peste 60 de familii defavorizate din Balta Sărată vor avea în curând o casă nouă. Acest lucru este posibil datorită proiectului „Locuinţe decente pentru cetăţeni responsabili“ demarat de municipalitatea din Caransebeş în parteneriat cu „Habitat for Humanity“ România, Asociaţia „Nevo Parudimos“, Fundaţia „Ruhama“ şi Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare.

Potrivit primarului Ion Marcel Vela, administraţia locală va contribui cu 1,5 milioane lei la bugetul proiectului, iar restul sumelor necesare va fi asigurat de „Habitat for Humanity“ România şi alte organizaţii neguvernamentale, din diferite surse.

Tot edilul-şef a precizat că noile case nu vor fi amplasate doar în cartierul Balta Sărată, ci şi în alte zone, iar proiectul vizează, pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, formarea profesională a beneficiarilor de noi locuinţe şi asigurarea accesului la educaţie pentru copiii acestora.

Considerăm că cel mai bine ar fi ca fiecare din cei care locuiesc acum în condiţii precare, în barăcile din Balta Sărată, să aibă propria casă, pe care în câţiva ani să o poată cumpăra, în loc de chirie urmând să achite o rată mai mult decât modică. Cred că într-un an vom reuşi să dăm aceste case la cheie, iar ulterior barăcile vor fi demolate“, a declarat Vela.

Cei care vor beneficia de noile imobile, ce vor fi realizate la standarde decente, trebuie să participe efectiv la ridicarea acestora iar copiii din aceste familii trebuie să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ. „Fiecare din familiile eligibile va semna un contract prin care se angajează să presteze un anumit număr de ore de muncă, iar noi vom încerca să calificăm într-o meserie măcar câte un membru de familie, ca să poată plăti mai uşor rata, chiria sau utilităţile. De asemenea, odată alese, locaţiile caselor nu vor mai putea fi schimbate. O altă condiţie importantă va fi prezenţa copiilor la şcoală. Şi poate cea mai importantă cerinţă este că beneficiarii trebuie să fie locuitori ai Caransebeşului cu acte-n regulă, adică cu buletin de identitate“, a concluzionat Daniel Grebeldinger, preşedintele „Nevo Parudimos“.

În zilele următoare, voluntarii asociaţiei se vor deplasa la barăcile din Balta Sărată pentru a realiza o situaţie clară, pe teren, cu numărul de membri ai fiecărei familii, pentru a identifica structura şi nevoile acestora în vederea planificării tipului de locuinţe care vor fi construite.

Următoarea întâlnire între partenerii şi beneficiarii proiectului „Locuinţe decente pentru cetăţeni responsabili“ se va desfăşura marţi 20 septembrie, la Primăria Caransebeş, ocazie cu care se va semna protocolul de parteneriat şi va fi finalizat planul de activităţi. Tot atunci, vor fi prezentate modelele de case şi obligaţiile care le revin beneficiarilor iar aceştia vor semna precontractele cu partenerii din proiect.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu