Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Firmele româneşti şi micii producători prezenţi la Berlin, dezamăgiţi de dezinteresul autorităţilor române pentru acest eveniment.

Aşa cum scriam şi în ediţiile precedente, zilele acestea, la Berlin, are loc cel mai important târg din industria alimentară, agricolă şi horticolă din lume – Săptămâna verde – la care participă şi o delegaţie din Caraş-Severin. De la deschiderea evenimentului (din 17 ianuarie – n.r.) şi până în dimineaţa zilei de 20 ianuarie, pe la standurile expoziţionale ale judeţului nostru s-au perindat „zeci, poate chiar sute de mii de vizitatori”, după cum apreciază dr. ing. Liviu Munteanu, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cel care ne ţine la curent cu ceea ce se întâmplă în capitala Germaniei, pe parcursul târgului.

Potrivit acestuia, produsele bănăţenilor au fost apreciate nu doar de către vizitatori, ci şi de gazetarii germani, Mircea Freisz, producătorul de ciuperci din Bocşa, câştigând simpatia jurnaliştilor cotidianului „Berliner Kurier”, care a publicat un articol cu şi despre preparatele sale. La fel de apreciată şi cumpărată a fost şi mierea adusă de pe meleagurile noastre de Ion Bărbuţ, preşedintele Cooperativei apicole „Prisecarii” din Mehadia. Cea mai cerută, ne spune Liviu Munteanu, a fost cea de salcâm, deoarece nemţii nu produc acest sortiment de miere. Şi la standul ocupat de cei doi producători din localitatea Tirol, Oana Gavrilă Crsta şi Petre Demian, a fost îmbulzeală mare. De aici, nemţii au gustat şi cumpărat produse şi preparate din carne de porc de rasa Mangaliţa, ţuică şi vin.

Şi cum niciunde nu curge numai lapte şi miere, delegaţia română prezentă la Berlin s-a arătat nemulţumită de lipsa de implicare a autorităţilor de la Bucureşti. „Deşi toată delegaţia română face eforturi deosebite pentru a reprezenta cu cinste locul de unde provin produsele tradiţionale, munca începând la 8.00 dimineaţa şi încheindu-se seara la 22.00, se simte lipsa implicării şi a interesului oficialităţilor române, dar mai mult lipsa simbolurilor naţionale, pentru că la standul României nu există nici un tricolor şi nici un însemn heraldic care să amintească de ţara noastră, iar cuvântul Rümanien este scris pe fond roşu, total inadecvat evenimentului Săptămâna Verde„, spune Liviu Munteanu. Toţi delegaţii judeţelor au declarat că, pe viitor, participarea la acest eveniment ar trebui organizată de consiliile judeţene şi nu de Ministerul Agriculturii, pentru că acolo unde s-au implicat direct reprezentanţii acestor instituţii, cum e cazul judeţelor Caraş-Severin, Bihor şi Maramureş, standurile sunt mult mai bine organizate”, ne-a transmis Liviu Munteanu.

Liviu Munteanu mai remarcă faptul că până luni dimineaţa, după trei zile de târg, nici un reprezentant al presei centrale româneşti, presă scrisă, radio sau televiziune, nu şi-a făcut apariţia la standul României.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

  1. Cum nu se implica Bucurestiul cand acum o luna in caras a fost staful orgazitional din Minister, Invatamant, parlament, asociatia mama de care aveti grija, aca? Nu mai dati vina pe altii ,,spune – mi cu cine te asociazo ca sa spun cine esti!?

Adaugă comentariu