Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Într-o singură carte se scriu în paralel două jurnale, „aşa cum se scriu două destine paralele”.

Am colindat pe dealurile Borlovei şi am ascultat slove din cărţi de rugăciune, şoptite de oamenii altor vremi, am asistat la mutarea Bisericii „Pătru Iacob” şi am văzut coliba din Poiana lu Orbu. Am ascultat frământări, am văzut reuşite, am asistat la liniştea şi tulburarea oferite de viaţă, de un regim politic, evenimente şi întrebări fără răspuns. Am citit dialoguri interesante, am aflat lucruri pe care nu le ştiam şi am înţeles „o istorie picurată într-un destin”. Da, am colindat şi am învăţat doar citind primul palier din cartea „Jurnalul unei căutări„.

Îmi place să spun, fără a părea lipsită de modestie, că o carte foarte bună este aceea în care forţa cuvântului trece dincolo de paginile ei, unindu-te cu personajele, cu faptele, cu slovele ce curg. Întâlnirea cu Pământul Sfânt, al doilea palier al cărţii, poate fi călătoria de suflet a oricăruia dintre noi. „Acolo unde Isus a ţinut Predica de pe Munte, o grădină plină de tradafiri îţi înmiresmează sufletul şi îl primeneşte pentru rugăciune”. Fiecare loc, fiecare cuvânt, fiecare descriere este o invitaţie la o clipă de rugăciune în Grădina Ghetsimani sau pe Muntele Sion, unde a avut loc Cina cea de Taină. Iar pentru cei care nu pot ajunge acolo niciodată, slovele Jurnalului căutării te îndeamnă să îţi sădeşti în suflet un loc de rugăciune. Iar la locul Răstignirii „genunchii se frâng, capul se pleacă”.

La finalul cărţii, ce este automat şi finalul călătoriei în locurile sfinte, nu poţi decât să spui, indiferent ce vârstă ai, deodată cu slovele autoarei Dorina Sgaverdia: „M-am căutat o viaţă şi nu m-am găsit. Măştile cad una după alta…”.

Cartea „Jurnalul unei căutări”, un ghid de regăsire al tuturor celor care avem „rătăciri interioare”, a fost lansată joi la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa. Despre carte şi autoare au vorbit criticii Ada Cruceanu şi Gheorghe Jurma, protopopul Reşiţei Petru Berbentia, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, scriitorii Nicolae Sârbu şi Gheorghe Zincescu şi poetul Constantin Rupa. Ca o concluzie a vorbitorilor, cu uşoare critici, cartea este una fascinantă sau, cum spunea Sorin Frunzăverde, este „un jurnal a patru lumi diferite, un jurnal al eternităţii imediate”.

Nina Curiţa

1 Comment

  1. Daca in urma unei asemenea calatorii, cu ,, rataciri interioare,, fiind, nu te-ai regasit, insemna ca ai calatorit degeaba; doar ca simplu turist ai facut niste constatari, ai fost incintata de niste privelisti si.. atit.

Adaugă comentariu