Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Raportul de bilanţ al Tribunalului Caraş-Severin a fost prezentat la finalul săptămânii trecute. La eveniment au fost prezenţi vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Florin Dogaru, şi Mona-Lisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit datelor prezentate, cantitativ, activitatea Tribunalului Caraş-Severin a crescut substanţial, anul trecut, volumul de activitate ridicându-se la 16.615 dosare, faţă de 11.808, în anul precedent, ceea ce înseamnă un procent de creştere de 40,71%.

„Încărcătura pe judecător arată că la secţia penală aceasta a fost de 117 dosare, secţia întâi civilă a avut o încărcătură de 961 de dosare, iar la secţia a doua civilă, încărcătura a fost de 900 de dosare pe judecător, operativitatea fiind, pe toate cele trei secţii, de 64,46%. Pe penal, anul trecut, nu a fost suspendat niciun dosar, însă, totalul pe instanţă este de 3.448 dosare, incluzând aici secţia întâi civil şi cauzele de sindic. Luând în calcul şi aceste dosare suspendate, indicele general de operativitate creşte la 85,77%“, a precizat judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

O concluzie desprinsă din bilanţ ar fi aceea că, având în vedere indicele de casare extrem de redus, calitatea actului de justiţie în judeţ este ridicată. Mai exact, au fost menţinute de către următoarele instanţe 99% din hotărârile date de Tribunalul Caraş-Severin.

„Instanţa a înregistrat indici de operativitate nepermis de mici, în materia litigiilor de contencios-administrativ fiscal şi litigii de muncă, cu impact direct asupra indicatorului – încrederea publică şi imaginea instanţei în exterior. La fel, trebuie privită şi repartizarea cauzelor în legătură cu acordarea primului termen de judecată. Stocul de dosare este mare şi insuficient atacat în 2012. Receptarea jurisprudenţei constante a Curţii de Apel Timişoara lasă de dorit la unele complete de judecată, inclusiv în materia taxei de poluare, iar grija pentru motivarea hotărârilor judecătoreşti trebuie să fie o constantă în evaluările individuale ale judecătorilor şi a celor declanşate la nivelul managementului superior al instanţei“, a precizat Florin Dogaru, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, care a transmis astfel mesajul conducerii acestei instituţii.

Magistraţii prezenţi au atras atenţia asupra deficitului de personal şi asupra creşterii volumului de muncă sau a complexităţii cauzelor prezente pe rolul judecătoriilor arondate Tribunalului Caraş-Severin.

Flavius Rotariu

1 Comment

  1. Nu mai plimbati dosarele de la o instanta la alta, dati hotararea si gata, fara mita

Adaugă comentariu