Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reşiţenii pot vizita, zilele acestea, o expoziţie de sculptură, cu teme religioase şi istorice.

Peste 20 de lucrări de sculptură în lemn au fost expuse, luni după-amiază, la biblioteca germană din Reşiţa. Acestea poartă semnătura artistului plastic amator Ion Rouă, un reşiţean în vârstă de 67 de ani, care şi-a dedicat o mare parte din viaţă acestei arte. Întrucât nu a putut fi prezent la vernisaj din motive bine întemeiate, Ion Rouă a fost reprezentat la eveniment de soţia şi nepoată. În deschidere a vorbit gazda evenimentului, Erwin Josef Ţigla, care a declarat că uşile bibliotecii germane, precm şi cele ale Centrului Social „Frederic Ozanam” din Reşiţa vor fi mereu deschise pentru toţi aceia care-şi doresc să se exprime în plan artistic.

„De-a lungul unui an calendaristic încercăm, prin multitudinea expoziţiilor pe care le organizăm, să aducem în prim-plan artişti plastici amatori, care se dedică artei. De data aceasta este vorba despre Ion Rouă, un om care şi-a dedicat întreaga viaţă sculpturii şi pe care am dorit să-l ajutăm cu această primă expoziţie personală”, a precizat Ţigla.

Despre cele 26 de lucrări ale artistului au mai vorbit George Molin, coordonatorul Clubului de Sculptură din cadrul Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, şi dr. fil. Ada D. Cruceanu, care a precizat că Ion Rouă se înscrie în tradiţie prin ceea ce a moştenit de la tatăl său, Gheorghe Rouă, şi el artist amator, iar, pe de altă parte, inovează atunci când apar scene complicate, cu multe personaje, cum ar fi cele de luptă, pe care puţini dintre sculptorii contemporani, fie ei profesionişti sau amatori, s-ar ambiţiona să le realizeze. În lucrările sale artistul abordează teme legate de viaţa la ţară, teme istorice şi religioase, oprindu-se chiar şi la portret.

Moştenind talentul artistic de la tatăl său, Ion Rouă nu s-a oprit doar la sculptură, de-a lungul timpului realizând compoziţii de grafică şi pictură, goblen şi gravură. Atmosfera caldă şi primitoare a fost întregită, pe tot parcursul serii de luni, de acordurile de chitară ale reşiţeanului Vicenzo Cerra. Nu trebuie uitaţi nici organizatorii, fără de care expoziţia nu ar fi reuşit să ajungă în faţa publicului. Este vorba despre Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, alături de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”.

Roxana Bălan Nafiru