Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În anumite condiţii, se poate opta pentru acest sistem care nu presupune, de fapt, nicio plată în avans.

Autorităţile fiscale invită plătitorii de impozit pe profit – alţii decât societăţile bancare ori societăţile străine – să opteze pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial.

Cei care aleg acest sistem îşi determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata. Indicele preţurilor de consum este estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, iar valoarea sa este comunicată prin ordin al ministrului de resort, până în data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate.

Aparent, este vorba despre o plată anticipată, deşi, de fapt, anticipată este doar valoarea impozitului, în funcţie de cel datorat pe anul precedent. Plata, însă, se face după încheierea fiecărui trimestru.

În unele cazuri, plata anticipată nu este o opţiune, sistemul fiind obligatoriu, pentru ONG-uri, cei care obţin venituri preponderent din cultura cerealelor, plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, persoanele fizice nerezidente şi persoanele juridice străine în anumite condiţii, precum şi anumite persoane prinse în asociere.

Sistemul nu se aplică pentru contribuabilii nou-înfiinţaţi, pentru cei care au înregistrat pierderi în anul precedent, care s-au aflat în inactivitate temporară sau care au declarat în anul precedent că nu au desfăşurat activităţi, la sediu social sau la cele secundare, şi nici pentru cei care au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu