Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Masa rotundă pentru amendarea Legii nr. 52/2003 s-a transformat într-un schimb de replici.

Dintre invitaţi, la întâlnirea ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, au participat parlamentari, consilieri judeţeni şi locali, dar şi revoluţionari. Aceştia din urmă, prin intervenţiile avute în timpul discursurilor au reuşit, încet-încet, să schimbe cursul firesc al dezbaterilor.

Încă de la început, prin vocile preşedinţilor de asociaţii ale revoluţionarilor, Dumitru Alexa şi Mihai Orbulescu, aceştia au încercat să conteste valabilitatea şi reprezentativitatea Coaliţiei 52 prin prisma participării societăţii civile la masa rotundă. Discuţiile au degenerat încă de la jumătatea şedinţei, fiind aruncate cuvinte tari care s-au transformat chiar şi în ameninţări printre dinţi sau invitaţii la „dialog bărbătesc, faţă în faţă“.

Parlamentarii Valentin Rusu şi Ion Tabugan, prezenţi la şedinţă, şi-au declarat susţinerea pentru amendarea Legii 52 în spiritul întăririi transparenţei decizionale în administraţia publică.

Pe parcursul luărilor de cuvânt ale celor doi parlamentari, nouă consilieri judeţeni şi 11 consilieri locali, s-au strecurat, inevitabil, reflecţii privind revoluţionarii şi intenţiile acestora. A răspuns invitaţiei şi preşedintele Consilului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care a declarat că „Legea 52, care se dezbate într-un anumit fel aici, a fost o lege solicitată la vremea respectivă şi natural apărută pe parcursul aderării noastre la UE. De atunci au trecut mai bine de opt ani şi cred că demersul societăţii civile de a îmbunătăţi textul acestui act normativ este unul normal. Cred că este şi un exerciţiu de comunicare, de dialog, între factorul politic din administraţie şi legislativ şi cetăţeni. Cu atât mai mult cu cât în întreaga Uniune Europeană se discută această temă, a participării cetăţeanului la decizia publică, datorită faptului că cetăţeanul este contribuabil, el este cel care, prin taxele şi impozitele plătite, construieşte bugetul“.

Au participat cei doi viceprimari ai Reşiţei şi 19 reprezentanţi ai opiniei publice din Reşiţa. Dintre cei prezenţi, au fost de acord cu iniţiativa Coaliţiei 52 şi au spus că susţin demersul de îmbunătăţire a legii transparenţei ambii parlamentari, nouă consilieri judeţeni, inclusiv preşedintele consiliului judeţean, 11 consilieri locali şi 19 cetăţeni.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu