Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce inima parcului industrial a fost blocată de neconstruitul proiect „Sport City“, autorităţile reşiţene şi-au luat măsuri de precauţie.

În urmă cu şase ani, oficialităţile municipale şi judeţene tăiau panglica inaugurală a primului parc industrial al capitalei Banatului de Munte, unde se spera ca investiţiile să curgă mai ceva ca apele Bârzavei la inundaţii. De atunci, însă, în afară de promisiuni, de vizite, de palme bătute fără nicio concretizare, Valea Ţerovei n-a văzut nimic.  S-a văzut totuşi crac de investitor când au venit unii care, după ce şi-au primit terenul, s-au pus pe făcut tot felul de studii. Până la urmă, nici nu şi-au clădit promisiunile, nici n-au lăsat pe alţii. Au plecat şi ei, iar în urmă le-au rămas autorităţile care s-au văzut nevoite să tot ciuntească preţul concesiunii, doar-doar s-or încumeta investitorii să ne taie buruienile şi să astupe canalele ale căror capace au fost furate, cu toată paza plătită, din parc. Şi cum n-a prea venit nimeni, s-a renunţat până şi la licitaţii, trecându-se la atribuirea directă, dar cu mai multe măsuri de precauţie.

„Referitor la Valea Ţerovei, am propus modalitatea de acordare în concesiune a parcelelor prin atribuire directă, în sensul că aceia care concesionează o parcelă în Parcul Industrial de pe Valea Ţerovei să nu mai poată intabula concesiunea direct, până nu realizează şi construcţia, ne spune viceprimarul Sorin Voina. În acest fel, ei sunt obligaţi, pe parcursul primului an de la concesiune, să realizeze construcţia. Altfel, ei intabulându-se cu terenul şi nerealizând construcţia, noi nu puteam rezilia contractul de concesiune pentru că ei erau deja intabulaţi şi tergiversam foarte mult lucrurile în instanţă şi aşa mai departe“.

Întrebat dacă au fost asemenea cazuri, edilul a răspuns: „Sigur, au fost cazuri! După cum bine se ştie, unul dintre cazuri este cel al firmelor dlui Chebuţiu, care au ţinut blocat Parcul Industrial pentru o bună bucată de timp. Chiar miezul parcului!“. Viceprimarul Sorin Voina a precizat că mai sunt cereri depuse în vederea concesionării de parcele în Parcul Industrial de pe Valea Ţerovei, iar de acum se poate trece la atribuiri directe, fără licitaţii publice: „Prin adresa primită de la ADR Vest, Zona Industrială «Valea Ţerovei» a fost sub incidenţa fondurilor europene până la 15 noiembrie. Până atunci nu s-au putut desfăşura decât anumite activităţi de producţie şi e clar că investitorii nu veneau special la Reşiţa ca să facă asta aici, că este Reşiţa nu ştiu ce pol de dezvoltare. Şi atunci, prin modificarea titulaturii din zonă industrială în parc industrial şi ieşind de sub incidenţa acestor fonduri europene, zic eu că s-a mărit foarte mult paleta de servicii pe care o poate oferi această zonă industrială, astfel încât se pot desfăşura nu numai activităţi de producţie, ci şi tot felul de activităţi şi de servicii, de spălătorii, orice. Suntem deschişi. Sunt solicitări şi eu văd o perspectivă bună în popularea zonei industriale cu cât mai multe firme“.

În prezent, în ograda Parcului Industrial de pe Valea Ţerovei sunt în derulare două investiţii, una trecută deja la faza concretizării construcţiilor. Iar aleşii urbei au aprobat procedurile de negociere directă pentru cel de-al treilea investitor. Potrivit expunerii de motive anexate proiectului de hotărâre, parcelele au fost atribuite SC ICCO Facility Management SRL, care are la dispoziţie un an să-şi încheie construcţiile în parc, iar după semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, poate trece la înscrierea concesiunii în cartea funciară.

Chiar dacă oficialii reşiţeni nu au dat detalii despre ce va face ICCO Facility Management pe Valea Ţerovei, societatea activează în principal în domeniul construcţiilor. Printre partenerii notabili cu care a lucrat se numără societăţi bancare, retaileri prezenţi şi în Reşiţa, şi cei de la Autoliv. Potrivit administraţiei reşiţene, cei de la Autoliv şi-au manifestat intenţia deschiderii altor facilităţi de producţie pe malurile Bârzavei.