REȘIȚA – În 1982, reşiţeanul Werner Henn reuşea să plece din România. De 23 de ani lucrează ca jurnalist la postul tv de cultură Arte. Cu excepţia Australiei, Noii Zeelande şi a încă unor ţări, a văzut întreaga lume. Stabilit la Baden-Baden, în sud-vestul Germaniei, Werner Henn păstrează locul natal în suflet. Aflat la Reşiţa pentru întâlnirea de 40 de ani de la absolvirea liceului, vorbeşte pentru cititorii noştri despre el şi despre munca sa.
Jurnalistul se pronunţă pentru o politică durabilă pe termen lung, fără graniţe politice şi naţionale. O spune la capătul experienţei de jurnalist şi de membru activ al comunităţii şi regiunii în care locuieşte în Germania. În 1976 a terminat liceul la „Bastilia” după care, timp de doi, a urmat şcoala postliceală de radio-tv la Timişoara. Apoi, doi ani a scris la ziarele germane „Neuerweg” din Reşiţa şi „Neuer Banater” din Timişoara. După care, între 1980-1982, a lucrat la teatrul reşiţean ocupându-se de partea tehnică. „Pe atunci teatrul din Reşiţa avea poate cea mai bună trupă, cu Adriana Trandafir, Mihai Manolescu, Cornel Manolescu şi alţii. Am reuşit să facem primul musical din România. Spectacolul se numea „Mitică Popescu” şi-am reuşit să-l facem cu mijloacele de atunci şi în ciuda tuturor greutăţilor. A fost una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa mea”, îşi aminteşte neamţul cu rădăcini la Reşiţa.
Occidentul speranţelor
În noiembrie 1982, pleca din ţară. Nu i-a fost uşor cu toate că făcea parte dintr-o familie cunoscută în Reşiţa, originară din vestul Germaniei şi stabilită aici pe la 1800. Pe scurt, iată-l pe tânărul de atunci, cu plete şi barbă a la Jimi Hendrix, bătând în poarta celui mai tare hotel din Munchen şi obţinând un post de organizator de evenimente, pe partea tehnică. La hotelul în cauză trăgeau cele mai tari vedete ale muzicii şi filmului. Acolo i-a văzut Werner Henn pe Queen, Falco sau eroii din Dallas. Hotelul avea propriul post tv cu circuit intern, la care s-au făcut primele talk-show-uri din Europa, unde au apărut chiar „monştrii” care onorau hotelul cu prezenţa lor. „Acolo l-am cunoscut pe Helmuth Thoma, director general la Radio Luxemburg, care vroia să facă şi un post tv. Am început colaborarea cu el şi am ajuns în Berlinul de Vest. Mulţi se fereau să meargă acolo din cauza zidului dar eu, care venisem din România, nu puteam pricepe această reticenţă. Mi-a plăcut foarte mult Berlinul de Vest. Aici mi-am creat legăturile care, până la urmă, m-au ajutat să ajung la Arte”, rememorează Werner Henn.
Jurnalistul Artelor
În 1988, la 70 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, Francois Mitterrand şi Helmut Kohl se întâlneau la Verdun, locul celei mai crâncene bătălii. Şi-au dat mâna peste morminte şi-au hotărât ca „din inamici, să devenim amici”. Au înţele că Franţa şi Germania sunt ţările europene cu cea mai vastă cultură şi asta ar trebui să stea la baza viitoarei prietenii. Aşa s-a născut televiziunea Arte, care avea să emită după patru ani. „Redacţia centrală se află la Strasbourg şi este până acum singurul post tv conceput ca o instituţie europeană. Este finanţat 50%-50% de Franţa şi Germania, programul conţine exclusiv cultură şi transmite simultan acelaşi program în două limbi. Pe internet, se transmite în patru limbi şi chiar se găsesc materiale suplimentare care completează ceea ce se vede la tv”, aflăm de la jurnalistul reşiţean. În 1993, când ajuns la Arte, Werner Henn avea opt ani de experienţă în televiziunea din Germania, timp în care a învăţat multe lucruri şi a cunoscut multe persoane cheie. Şi era singurul care vorbea limba franceză. De-atunci a umblat mult prin lume, axându-se mai ales pe tări mai puţin cunoscute.
În jurul lumii
Călătorise şi până atunci. Prima ieşire a fost în 1985, în Insula Malta şi, de-acolo, în Orientul Apropiat. A văzut Siria într-o vreme când puţină lume mergea acolo. Între timp, a revenit în Siria de câteva ori şi tare mult îl întristează ceea ce se petrece acolo. „Cel mai mult m-a impresionat Yemen-ul prin peisajele sale frumoase, ospitalitatea oamenilor şi cultura străveche care-ţi dă impresia că trăieşti în Evul Mediu. Mi-a plăcut Etiopia, unde cred că toţi avem rădăcini căci s-a dovedit că, în acea zonă, omul a făcut un mare pas evolutiv. În Thailanda şi Mecong mă simt ca acasă”, încheie Werner Henn.
Cândva, Mitterrand şi Kohl au înţeles rolul culturii într-o Europă care părea să se fi axat mai puţin pe aceste aspecte. Werner Henn a înţeles şi el rolul culturii şi încearcă să-i facă si pe ceilalţi să-l înţeleagă. La Reşiţa a prezentat o parte dintre fotografiile pe care le-a făcut în Guatemala. Luni, de la ora 18:30, îi invită pe cei interesaţi la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, pentru a vedea fotografiile făcute în Ţările Baltice. Şi, desigur, şi-a revăzut colegii de liceu, pe unii dintre ei fiindu-i greu să-i recunoască. Au depănat amintiri, au curs şi lacrimi. Viaţa merge înainte şi poate fi mai frumoasă când te bucuri de cultura lumii.