Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atenţie, angajatori! Inspectorii de muncă vă vor amenda dacă fugiţi de controale. Amenzile pe care le riscă patronii şi salariaţii care obstrucţionează activitatea inspectorilor de muncă au fost majorate. Acestea pornesc acum de la 5.000 şi ajung până la 10.000 de lei. Sunt pasibile de aceste amenzi persoanele fizice sau juridice controlate care nu pun la dispoziţia lucrătorilor ITM Caraş-Severin documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării accidentelor de muncă. Cu aceleaşi amenzi se sancţionează şi împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite, total sau parţial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor. Sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei riscă şi personalul găsit la locul de muncă care refuză să completeze fişa de identificare sau să dea informaţii despre evenimentul cercetat, dar şi firmele care nu îndeplinesc măsurile dispuse de către inspectorii de muncă, la termenele stabilite de către aceştia.

Toate aceste prevederi sunt incluse în Legea nr. 51/2012, care modifică Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii. Modificările vizează îmbunătăţirea organizării şi desfăşurării activităţii Inspecţiei Muncii, prin prevederea cu mai multă claritate a funcţiei, atribuţiilor generale şi specifice ale instituţiei, a atribuţiilor şi drepturilor inspectorilor de muncă, precum şi a obligaţiilor angajatorilor controlaţi.

O altă noutate prevăzută de Legea nr. 51/2012 este legată de faptul că inspectorii de muncă vor putea „identifica persoanele aflate în teren pe baza buletinului, lucru care până acum aveau voie să-l facă doar poliţiştii. De asemenea, vom avea acces liber, permanent şi neîngrădit, fără înştiinţare prealabilă a angajatorilor. Un lucru foarte bun este şi faptul că, de acum înainte, inspectorii de muncă vor putea efectua controale şi la persoanele fizice“, a declarat Ioan Jura, şeful ITM Caraş-Severin.

Roxana Bălan Nafiru

 

Adaugă comentariu