REŞIŢA – Un ONG din Greoni a decis să pună la bătaie un stimul financiar pentru cei care ajută la prinderea braconierilor.
Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Codrenii Văii Caraşului a decis să reducă faptele de braconaj pe raza unde activează (şi nu numai), alegând o metodă clasică şi care ar putea avea succes. Pentru a proteja fondul cinegetic pe care îl administrează, asociaţia din Greoni a anunţat, atât prin intermediul reţelelor sociale cât şi prin alte metode mai puţin convenţionale, faptul că va oferi recompensă în valoare de 300 euro „pentru orice informație care să ducă la prinderea persoanelor implicate în fapte de braconaj. Se asigură confidențialitate totală“.
Or, suma nu e deloc de lepădat în condiţiile în care depăşeşte un salariu minim pe economie şi asta ar putea, pe de o parte, să ducă la eliminarea unor asemenea fapte sau prinderea braconierilor, iar pe de alta să ducă şi la sesizări nejustificate. Acelaşi anunţ specifica faptul că se pot solicita detalii suplimentare la un număr de telefon. La acesta a răspuns directorul asociaţiei, Cristian Adam.
„Am avut cazuri de braconaj, însă nu toate s-au materializat cu prinderea celor în cauză. Nu e tocmai o creştere a acestor cazuri, dar ne-am luat rolul în serios şi, pe lângă o administrare corectă a fondului, am decis să înăsprim poziţia faţă de cei care încalcă legea. E un efort financiar care s-ar justifica în cazul unor braconieri prinşi, iar ideea este una nouă. Am primit apeluri şi până acum, însă acest stimul poate ajuta“, ne-a declarat Adam.