Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Numeroasele semnale de alarmă trase de tinerii arhitecți de la Herculane Project în privința ruinei care a ajuns clădirea fostelor Băi Imperiale, sau Băile Neptun, nu a avut efectul scontat, iar ceea ce era de așteptat s-a întâmplat: unul din cele mai frumoase monumente istorice din stațiunea de pe Cerna pică din picioare!

Zilele trecute, probabil din cauza zăpezii, o parte din acoperiș și un zid de sprijin s-au prăbușit, iar în cazul în care nu se intervine, nu ar fi singurele elemente ale Băilor Neptun care ar avea aceeași soartă. Explică Oana Chirilă, de la Herculane Project: „E un adevărat șoc pentru noi, zone care erau prioritare în proiectul nostru tehnic, din păcate s-au prăbușit. Este vorba de o șarpantă, de zidul de sprijin de la turn, care era primul pe lista noastră de rezolvări. Și înainte era pericol public, acum pericolul este iminent, le recomand celor de aici să nu mai intre în clădire până nu găsim o soluție. Prăbușirea șarpantei înseamnă că zăpada, ploaia, vor intra și mai departe în clădire și vor produce daune. Am semnalat situația adminsitrației locale și am încercat să aflăm stadiul procesului pentru dobândirea dreptului de superficie. Acum va trebui să regândim totul, să ne prioritizăm din nou care sunt lucrările absolut necesare. Este descurajant pentru noi să vedem cum eforturile noastre au dus către nicăieri, sperăm că Primăria este totuși un partener de încredere. Avem nevoie de tot ajutorul, de presiune publică pe administrație și pe proprietarii privați de terenuri pentru a-și prioritiza obiectivele. Avem nevoie atât de asistență juridică, cât și de sprijin financiar, dacă Primăria nu va reuși să ia acel împrumut pentru clădire”.

Tinerii de la Herculane Project au mai făcut niște demersuri luna trecută, în încercarea lor de a afla stadiul dosarelor de corupție privind paragina în care au ajuns clădirile istorice din stațiune, demersuri rămase până acum fără rezultate concrete.

2 Comments

  1. Cum a picat acel acoperis, mi-ar place sa vad si DNA-ul pe capul celor care i-au pus pe tava statiunea, lui Armas . Si poate vor fi gasiti si cei care au ,, evaporat,, mobila de dormitor si celelalte accesorii ce au apartinut reginei Elisabeta, din vila care-i poarta numele.

  2. Multiplicati de mii de mii de ori si veti avea imaginea tarii. In timp ce zeci de romani sunt premiati la diferite competitii artistice, tehnice din toata lumea, din Japonia in Australia, societatea este condusa de indivizi sub mediocrii fara studii temeinice unii fara meserie.

Adaugă comentariu