Caraş-Severin, Romania

GĂRÂNA – Jazz-ul, ajuns la cea de-a XXI-a ediție, dă startul în locul supranumit Woodstock-ul românesc, urmat de rock, blues, gospel și folk.

Distrusă în totalitate în urma incendiului din octombrie 2016, „La Scena“ a renăscut din propria-i cenușă și este pregătită să își primească oaspeții. Calendarul evenimentelor este generos, muzica va răsuna din nou până în creierii munților, artiștii și publicul sunt așteptați cu brațele deschise. Dar nu a fost ușor, iar dacă obstacolele au fost învinse, acest lucru se datorează susținerii de care au avut parte gazdele, soții Rudi și Lora Kortvelyessy, care nu și-au imaginat că acest loc este atât de iubit încât oamenii să-și dorească o continuare a poveștilor muzicale care au înscris Gărâna în programul atâtor artiști de talie mondială.

Cât de greu a fost ne-a povestit Lora: „Spațiul acesta de festival trebuie întreținut nu doar pentru perioada evenimentelor estivale, ci 365 de zile pe an. E vorba de instalații sanitare, să nu uităm că acest spațiu a fost o mlaștină care a trebuit asanată anual, buștenii după 2-3 ani înlocuiți, lucru pe care l-am făcut și în acest an. Am înlocuit anul trecut jumătatea din spate a curții, iar anul acesta partea din față, în funcție de nevoi ne adaptăm și noi, încercând să-l facem funcțional, chit că iernile sunt foarte aspre la Gărâna și construcțiile din lemn, trebuie să te cațeri pe acoperiș să dai zăpada jos, să nu se rupă, așa cum am pățit în 2011 și a trebuit să reconstruim toată partea din curte. Am făcut pași de la an la an, așa cum știți, la început a fost o scenă amplasată și nimic în jurul ei, după care am construit standurile, alimentarea era în față și oamenii reclamau că vine fumul de la grătare peste publicul de festival, am rezolvat și această problemă și am mutat mai în spate, noroaiele ne oboseau și pe noi și pe vizitatori, motiv pentru care am asfaltat acolo și am creat un spațiu unde masa să se poată servi în condiții decente. Practic, facem eforturi de la an la an pentru ca tot ce ține de condițiile oferite de noi să fie optime și să crească, să fim întotdeauna cu un pas în față. Din păcate, suntem mult prea mici și n-avem atâta putere, am făcut tot felul de planuri, de proiecte“ – spune Lora.

la-scena

Maratonul lucrărilor s-a încheiat

Cât privește publicul și vedetele care vor cânta la toate evenimentele, nu influențează absolut cu nimic ceea ce ni s-a întâmplat nouă. Pentru noi a fost un maraton, nu ne-am fi putut imagina că vom reuși să ajungem la stadiul la care am ajuns cu lucrările pentru a fi funcționali, dar s-a lucrat până în orele târzii ale nopții și am făcut eforturi supraomenești pentru a rezista. Sper să nu ne dărâme oboseala chiar în timpul festivalului, când lumea ne solicită mai mult și are nevoie de noi. Nu ne mai interesează ce a fost, important este că Dumnezeu ne-a ajutat să reușim și să mergem înainte, sunt foarte multe finisaje neexecutate – plinte pe la pereți, pe la tavane, lucruri care nu cred că afectează pe cineva atât de tare, se vede, oricum, că nu s-a putut termina chiar tot, însă mergem înainte cu încredere că va veni și ziua lor. Iarna ne-a ținut, din păcate, în loc, a fost prima iarnă grea după foarte mulți ani, deci a fost un test de rezistență“ – a declarat gazda manifestărilor.

Susținerea artiștilor care vor cânta „pro bono“

Am avut, în tot ce am realizat anul acesta, ca să ajungem până aici, enorm de multă susținere din partea artiștilor, ceea ce ne-a onorat și ne-a dat foarte multă încredere. Sunt muzicieni care vor veni să cânte „pro bono“ la ediția folk de anul acesta. De asemenea, pentru că noi am avut și colaborări rock, artiști care au concertat pe scena de la Gărâna în anii precedenți, ei s-au alăturat eforturilor noastre și vor veni să cânte gratis pentru noi, în sensul că banii încasați din vânzarea biletelor vor fi folosiți pentru reconstrucția scenei, pentru că tot ansamblul scenei a trebuit dat jos și refăcut complet, șuruburile au fost dilatate de la incendiu, însă acoperișul ne-a dat cel mai mult de furcă“ – a mai spus Lora Kortvelyessy.

Calendarul evenimentelor muzicale

Începând din acest weekend va fi în fiecare săptămână câte un eveniment muzical, startul fiind dat de jazz între 6 și 9 iulie, programul artiștilor care vor evolua pe scenă fiind publicat în cotidianul nostru. În 15 iulie va avea loc un concert rock cu „Timpuri Noi Bio“ („într-o formulă inedită și cu un acompaniament deosebit, așa cum nu i-am auzit niciodată“) , vor fi și tinerii de la Timișoara „The Wizards“, urmează pe data de 22 iulie Leo Iorga și Pacifica („a fost dorința lui să vină să cânte „pro bono“), iar în deschiderea concertului vor evolua timișorenii „The Different Class“.

Bluesul a ajuns la a II-a ediție și va fi în 28-29 iulie, apoi în 4-5 august va fi un festival fusion, în 6 august un matinal gospel de la ora 11.00, de unde se va intra la binecunoscutul festival al berii bavareze Wieninger duminică după-amiază. Gala pro bono folk din 10-13 august încheie calendarul evenimentelor muzicale, vor fi patru seri de muzică folk cu nume mari („din păcate, unii cantautori nu sunt în țară, cum este Ilie Stepan, care și-a dorit mult să se alăture acestei gale pro bono, alții sunt implicați în alte proiecte și nu am vrut să ne întindem pe mai multe zile, să-i aducem aici și să nu fie public“).

În program vor fi și două momente speciale „in memoriam“ Florian Pitiș și Ioan Gyuri Pascu, precum și prezentarea de modă, nelipsită în fiecare an, în ediție Luciana Matei. „Noi suntem recunoscători tuturor celor care s-au implicat pentru că, fără susținerea lor, nu am fi reușit să ducem povara asta grea de după incendiu“ – a mai adăugat Lora Kortvelyessy, gazda evenimentelor muzicale din Poiana Lupului.

Atenție! Lume, lume, începe Gărâna Jazz Festival XXI – 2017, să curgă muzica în Poiana Luplui!

Adaugă comentariu