Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Încă de la stoparea activităţii combinatului Mechel de pe Valea Bistrei, în noiembrie 2012, angajaţii au avut semne de întrebare privind reluarea acesteia. Miercuri, 20 martie, departamentul Resurse Umane a început întocmirea unor notificări pentru cele 30 de zile de preaviz înaintea concedierii a 430 de angajaţi.

„Am aflat despre acest lucru şi am reuşit să stopez demersul început. Şi asta pentru că, în notificările întocmite, nu se amintea deloc despre cele trei salarii compensatorii. Astăzi (joi – n.r.) am adunat consiliul de conducere al sindicatului Ductil şi am decis să trecem la manifestări. Este cert că în procedura de insolvenţă nu este obligatorie acordarea plăţilor amintite, dar 430 de oameni nu pot pleca în şomaj astfel. Prin urmare, începând de luni (25 martie – n.r.) şi până joia viitoare vom picheta sediul societăţii între orele 8.00 şi 16.00, autorităţile fiind deja anunţate“, a precizat liderul sindicatului Ductil din societatea de pe Valea Bistrei.

În cazul în care cei 430 de angajaţi vor intra în şomaj, în Ductil Oţelu Roşu vor mai munci aproximativ 30 de oameni. Protestele au fost organizate în principal pentru acordarea plăţilor compensatorii, dar sindicaliştii încă mai speră reluarea activităţii. Miercuri, 20 martie, directorul general al Mechel de la Buzău a fost demis.

Oamenii înţeleg faptul că doar conducerea societăţii, cu acordul administratorului judiciar, poate decide acordarea plăţilor la concedieri, dar insistă pe faptul că economia în zonă nu poate îngloba forţa de muncă la care Mechel renunţă. „Situaţia celor disponibilizaţi nu poate fi reglementată cu un simplu curs de recalificare, pentru că societatea a fost cel mai mare angajator în oraş. Am întocmit o adresă pentru conducere, dar şi pentru autorităţi şi alţi factori implicaţi“, a mai amintit Sabău.

Legat de situaţia din Valea Bistrei, deputatul Valeria Schelean a depus o interpelare adresată ministrului Economiei, Varujan Vosganian, precum şi ministrului Muncii, Mariana Câmpean, prin care le-a solicitat acestora să analizeze situaţia investitorului rus de la Mechel şi să vină cu soluţii pentru sutele de angajaţi care vor rămâne fără un loc de muncă în eventualitatea sistării definitive a activităţii combinatului de la Oţelu Roşu.

În acest sens, Valeria Schelean le-a solicitat un răspuns, în scris, în ceea ce priveşte soluţiile pe care aceştia le întrevăd pentru ca situaţia de la Ductil Steel Oţelu Roşu să nu degenereze precum cea de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar activitatea de la combinat să fie reluată. Mai mult, deputatul a solicitat executivului explicaţii referitor la modul în care Guvernul României intenţionează să sprijine această zonă monoindustrială în a absorbi forţa de muncă ce ar putea fi disponibilizată, în scopul evitării unor eventuale probleme sociale în judeţ.

Flavius Rotariu