Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Caraş-Severinul a numărat deja 35 de incendii de vegetaţie, dintre care 12 înregistrate doar marţi, 19 februarie.

Nici bine n-a crăpat pământul pentru răsăritul primilor ghiocei, că au şi început să ne ardă dealurile. Doar marţi, 19 februarie, pompierii militari cărășeni au intervenit pentru lichidarea a 12 incendii de vegetație uscată izbucnite în urma folosirii focului deschis în spații deschise.

„În raionul de intervenție al Detașamentului de Pompieri Caransebeș s-au înregistrat cinci astfel de incendii, din care două pe raza municipiului Caransebeș și câte unul pe raza localităților Păltiniș, Domașnea și Topleț. În raioanele de intervenție ale Detașamentului de Pompieri Reșița și Secției de Pompieri Oravița s-au înregistrat câte trei arderi necontrolate de vegetație uscată (…) iar pe raza orașului Moldova Nouă – unul“, ne informează ISU „Semenic“. Dintre cele trei de la Reşiţa, unul a fost în localitatea aparţinătoare Ţerova, iar dintre cele din zona Oraviţei, unul a fost în oraş, altul la Naidăş, iar celălalt la Brădişorul de Jos.

„Suprafețele pe care s-au manifestat incendiile variază între zece metri pătraţi și două hectare, în total fiind afectate aproximativ şapte hectare de teren, din care 5.000 de metri pătraţi litieră din apropierea DN 58B, între municipiul Reșița și orașul Bocșa. La Brădișorul de Jos, incendiul s-a extins la 15 stâlpi de lemn folosiți pentru împrejmuirea unui saivan, iar la Naidăș pompierii militari au împiedicat propagarea la o gospodărie“, precizează pompierii.

În afara acestor 12 incendii, de la începutul anului, pompierii militari au mai intervenit pentru stingerea a 23 de incendii de vegetaţie, care au afectat cumulat peste 30 de hectare de teren. Salvatorii au ţinut să sublinieze că acest tip de incendii au efecte negative asupra mediului, producând importante pagube materiale, atât prin propagarea la terenurile cultivate şi la casele oamenilor, cât şi la fondul forestier, mai ales în condiţii de vânt care favorizează extinderea. „Pentru a preveni aceste situații, solicităm acordarea unei atenții deosebite atunci când se folosește focul deschis în spații deschise și respectarea măsurilor minime de prevenire a incendiilor, în special urmărirea stingerii totale a focului înainte de părăsirea locului arderii. Totodată menționăm faptul că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Adaugă comentariu