Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA –  Potrivit normelor în vigoare, odată cu valoarea salariului minim pe economie, cresc sancţiunile. Salariul minim brut pe economie s-a majorat, de luni, de la 750 la 800 de lei, reprezentând 4,74 lei pe oră, iar legat de acesta va creşte proporţional şi punctul de amendă pentru şoferi, de la 75 la 80 de lei. Odată cu majorarea salariului minim brut pe economie, creşte, proporţional, şi punctul de amendă de la 75 la 80 de lei.

„Noi nu dorim să amendăm neapărat contravenienţii, nu acesta este scopul nostru, ci scăderea numărului evenimentelor rutiere. Şi dacă acest lucru se face prin coerciţie, atunci aplicăm litera legii”, ne-a declarat comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Serviciului Poliţie Rutieră.

Potrivit OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, un punct de amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară.

Contravenţiile pentru încălcarea regulilor de circulaţie sunt încadrate în clase de sancţiuni, cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Astfel, pentru clasa I sunt date două sau trei puncte-amendă, pentru clasa a II-a – patru sau cinci, pentru clasa a III-a – de la şase la opt, pentru clasa a IV-a – de la nouă la 20, iar pentru clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amendă. Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice. Astfel, amenzile pe care le pot primi şoferii sunt cuprinse între 160 de lei şi 1.600 de lei, respectiv până la 8.000 de lei pentru persoane juridice.

Flavius Rotariu

1 Comment

  1. Intr-o tara civilizata, autoturismele opresc la cativa metri de trecerea de pietoni. Si o fac intr-un mod prietenesc care impune admiratie. Sunt atat de dese cazurile in care autoturismele nu opresc la trecerea de pietoni incat si pietonii si-au instaurat „regula”: trec pe unde vreau fara sa ma loveasca masina sau sa ma vada Politia.

Adaugă comentariu