Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru a respecta tradiţia de sărbători şi a nu rămâne cu mesele goale, pensionarii fac împrumuturi, pe care le plătesc cu greu anul viitor.

Pensiile mici şi viaţa tot mai scumpă îi determină pe vârstnici să apeleze la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Reşiţa. Numai marţi, până la orele amiezii, instituţia acordase împrumuturi în valoare de 70.000 de lei, pentru 31 de persoane. Motivele sunt de fiecare dată aceleaşi. Unii nu au ce pune pe masă de sărbători sau nu au bani pentru plata facturii la întreţinere, în timp ce alţii se împrumută pentru medicamente sau pentru cadourile nepoţilor de Crăciun.

„Am o pensie de numai 400 de lei, mult prea mică pentru nevoile mele. Pentru a-mi cumpăra cele necesare pentru sărbători, am venit să împrumut 1.000 de lei. Nu e mult, dar mă va ajuta să trec peste această perioadă mai uşor”, ne spune un pensionar.

Aurelia Bonţe, preşedintele CARP Reşiţa, spune că aglomeraţia începe abia de acum, astfel că, instituţia va lucra şi în ziua de Ajun. „De Crăciun situaţia este mai specială. Întotdeauna a fost aşa. Oamenii vin disperaţi şi ne cer ajutorul, spunându-ne că, dacă nu le acordăm împrumutul, nu au ce pune pe masă de sărbători. Dar să nu credeţi că doar acum este aglomerat. La fel a fost şi în vară, şi în toamnă, iar de la o lună la alta, atât împrumuturile, cât şi valoarea lor sunt î creştere”, precizează Aurelia Bonţe.

De la începutul anului şi până în prezent, CARP Reşiţa a acordat un număr de 2.610 împrumuturi, în valoare de 6.102.950 de lei, cu 400 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când valoarea sumelor împrumutate era de 5.074.140 lei.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu