Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Va fi prezentată în matinal, duminică, 11 martie, de la ora 11.00, pentru care se așteaptă aprecieri de nota 11. Asta pentru că s-a muncit mult, cu dăruire și talent, în plus, textul la musicalul „Emil și detectivii“ de Erich Kastner este clasic și de succes.

Regizoarea spectacolului, Tunde Baczo, de la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, a declarat într-o conferință de presă că spectacolul este reușit: „Am încercat să adunăm niște copii foarte talentați de la Reșița, avem și un băiat de la Bocșa. Am reușit să facem un spectacol foarte simpatic, asta de dragul publicului de la Reșița. Personajele de copii chiar sunt jucate de copii, am făcut două ture de casting ca să găsim copii cât mai potriviți pentru acest spectacol. Împreună, într-un timp foarte scurt am reușit să ridicăm acest spectacol. Putem să-l numim un spectacol musical, dans-musical, muzica fiind scrisă de Cari Tibor“.

Regizoarea musicalului „Emil și detectivii“, spectacol care va fi prezentat în premieră la Teatrul de Vest duminică, de la ora 11.00, a precizat că este așteptat public de toate vârstele, chiar dacă este o adaptare după o carte a copilăriei: „Cum și cartea nu se adresează doar copiilor, ci și adulților, fiindcă am citit cartea și ca adult, spectacolul este pentru întreaga familie. Acesta e publicul nostru țintă, o familie care vrea să vină cu copiii la teatru, spectacolul fiind și pentru copii, dar și pentru adulți. Din punctul nostru de vedere, al celor care am făcut spectacolul, sperăm că oricine va găsi ceva care să i se potrivească, indiferent de vârstă. Animațiile sunt făcute de Klari Balazs. De altfel, muzica, mișcarea și animațiile fac un întreg în acest spectacol, toate trei fiind în mare măsură foarte importante. Animațiile sunt pornite de la desenele lui Walter Trier, care a desenat prima carte publicată a lui Kastner. Cartea a apărut în 1929. Din acest motiv, totul este în atmosfera anilor 1920, pentru că am vrut să păstrăm lumea asta pe care a creat-o autorul în carte. Să sperăm că va fi o reușită“, a mai adăugat Tunde Baczo, care este regizoarea muzicalului, dar semnează și scenografia și coregrafia.

Pentru cei care vor să știe dinainte maniera în care este realizată această producție, ea a subliniat că este burlescă, tocmai pentru a păstra atmosfera de epocă a povestirii, în tot spectacolul nefiind decât o frază declamată, restul bazându-se pe cântec, mișcare și animație. Mărturisind că, de regulă, nu intră la repetiții pentru a nu deranja regizorul unui spectacol, managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu a făcut o excepție și, în urma vizionării unor secvențe, garantează sută la sută succesul primei producții al acestei stagiuni, invitând publicul să se convingă pe cont propriu, venind la teatru.

Au fost necesare două ture de casting, întrucât inițial s-au prezentat prea multe fete, distribuția necesitând cinci băieți și doar două fete. În final îi vom vedea duminică, în matinal, pe Darius Balint în rolul titular – Emil Tischbein, Gustav – Filip Ichim; profesorul – Paul Nițulescu; Arnold Mittenzwey – Tudor Tănasă; Murdărici – Alesia Caimac; Micul Marti – Flavian Tănasă; Pony – Teodora Firu. Din trupa actorilor Teatrului de Vest îi veți recunoaște pe: Grundais – Florin Ibrași; Kastner – Marius Tudor, Doamna Tischbein – Camelia Ghinea; bunicuța – Roxana Olsanschi și mătușa Martha – Ana Maria Cizler.