Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sau, mai corect, suspendarea acesteia, cu care s-au trezit ameninţaţi mai mulţi cărăşeni, invitaţi să treacă, în colind, până la Casa de Pensii.

Mai mulţi cărăşeni s-au plâns redacţiei în legătură cu faptul că au fost puşi pe drumuri de către Casa Judeţeană de Pensii din Caraş-Severin, fiind chemaţi de instituţia respectivă să vină, în unele cazuri, de la marginea judeţului, pentru a aduce personal nişte hârtii. În caz contrar, oamenii riscau să-şi piardă drepturile de pensie pentru care au muncit şi au achitat cotizaţii vreme de zeci de ani. Asta pe lângă că formularul tehnoredactat (pe care erau completate cu mâna doar numele şi adresa destinatarului) era plin de greşeli în genul „actul de identitatea” sau „pensia v-a fi suspendată”.

Potrivit invitaţiilor, oamenii trebuiau să se prezinte de urgenţă la sediul Casei Judeţene de Pensii din Caraş-Severin, pentru clarificarea dosarului de pensie. Pe lângă invitaţie, oamenii trebuiau să aibă la ei actul de identitate, cuponul şi decizia de pensie, actele de stare civilă în copie şi original, documente din care să reiasă numele actual – certificat de naştere, certificat de căsătorie şi sentinţa de divorţ, unde era cazul. În cazul în care oamenii nu se prezentau la casă cu documentele cerute, în termen de 15 zile, pensia urma să fie suspendată.

Cu alte cuvinte, în prag de sărbători, când Guvernul promite plata acestor drepturi cu o anticipaţie de câteva zile, „beneficiarii” adreselor ar fi primit în loc de pensie, „suspensie”… Sau, mai corect, suspendarea drepturilor băneşti aferente.

Cei care s-au adresat redacţiei, însă, s-au plâns de faptul că nu pot ajunge personal la Reşiţa pentru a duce documentele, aşa cum li se cerea în adresele pe care le-au primit de la Casa de Pensii. Aşa că am luat legătura cu cei de la CJP Caraş-Severin, care ne-au explicat cum stau lucrurile. La fel ca în mai toate sistemele publice, şi în cel de pensii s-a trecut la o unificare a bazelor de date şi la tot felul de verificări, confruntându-se evidenţele existente nivel naţional cu cele de la nivel judeţean. Aşa au apărut diferite neconcordanţe între întregistrări în cazul mai multor dosare de pensie. Şi asta pentru că situaţia, numele, domiciliul sau alte date ale beneficiarilor s-au schimbat, însă oamenii n-au anunţat Casa de Pensii.

„S-au căsătorit sau recăsătorit, au divorţat şi n-au adus actele de stare civilă, şi-au schimbat domiciliul, iar când s-a făcut verificarea bazelor de date, au ieşit neconcordanţe. Şi noi trebuie să reglăm această situaţie”, spune Dorin Brăilă, directorul CJP Caraş-Severin. Printre neconcordanţele apărute între bazele de date au fost, pe lângă cele legate de nume, domiciliu şi starea civilă, şi cele legate de codul numeric personal, din diferite motive o persoană având coduri diferite în cele două baze de date…

Cât despre prezentarea personală a beneficiarilor la ghişeele Casei Judeţene de Pensii, directorul instituţiei a precizat că acest lucru nu este imperios necesar. Ideea e ca oamenii să transmită actele solicitate pentru ca problemele să fie soluţionate.

Antoniu Mocanu