Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Speologii reşiţeni intenţionează să carteze, în perioada următoare, un aven cu record naţional.Asociaţia Speologică Exploratorii Reşiţa (ASER) are ca obiectiv principal în primul trimestru din 2012 continuarea explorării peşterilor şi avenelor din zona Caraşova.

„În momentul de faţă ne concentrăm pe zona Peşterii de sub cetate. Am făcut explorări în peştera situată în Cheile Caraşului şi acum, în zona platoului Iabalcea căutăm posibile intrări prin avene ca să ajungem în subteran“, a precizat Bogdan Bădescu, preşedintele asociaţiei.

Organizaţia a finalizat un proiect derulat în coloaborare cu Agenţia Regională de Protecţie a Mediului referitor la protecţia peşterilor şi liliecilor şi va continua partea de monitorizare şi întreţinere.

„Zilele acestea sunt dedicate planificărilor şi redactării de proiecte. Peşterile explorate de noi se ridică la aproape 1.200 în Caraş-Severin şi mai avem de descoperit. Doar în 2011 am descoperit circa 80 de noi peşteri şi avene. A fost chiar un an de excepţie în acest sens“, a mai amintit Bădescu.

ASER are, în prezent peste 200 de membri, atât în România, cât şi în alte 12 ţări. Pentru fiecare expediţie, se formează echipe de la două la zece persoane.

„Nucleul membrilor care merg în teren se ridică la 20 de persoane. Avem mult echipament pentru deplasările în teren dar va trebui să facem demersuri pentru a dezvolta cercetărilen hidro-geologice. Ne vom concentra, în perioada următoare pe cartarea avenului din Poiana Gropii, care a fost demarată anul trecut. Acesta este cel mai mare din Banat, cel mai adânc. A deţinut recordul naţional pentru opt ani şi, recent, am descoperit noi galerii şi puţuri“, a mai spus preşedintele ASER.

Adaugă comentariu