Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Baza de date cu principalii indicatori ai mediului de afaceri arată scăderi pe anumite paliere.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a făcut publice datele concentrate în situaţia statistică a agenţilor economici pe fiecare județ la nivelul anului 2014, comparat cu anul precedent. În ultima zi a anului 2014, în judeţul nostru se aflau 12.657 de profesionişti activi din punct de vedere juridic, în creştere cu 4.41% faţă de anul precedent.

Creşterea nu este dată neapărat de un trend ascendent al înmatriculărilor, ba din contra. Paradoxal, anul trecut au fost operate doar 1.107 înmatriculări, în scădere cu 34,47% faţă de anul 2013. Şi totuşi… se poate. Explicaţia vine odată cu scăderile semnificative înregistrate la celelalte operaţiuni economice.

De exemplu, suspendările de activitate ale firmelor cărăşene sau redus, în 2014, cu 27,12% faţă de 2013, la fel şi numărul societăţilor intrate în insolvenţă (scădere cu 8,14%). Doar 60 de firme s-au radiat anul trecut faţă de cel precedent şi, aceste minusuri, combinate, au rezultat plusul amintit. Veştile bune se referă şi la faptul că, din totalul celor 103 societăţi debutante înfiinţate la nivelul judeţului, doar două au fost radiate şi mai bine de jumătate din societăţile înfiinţate de studenţi au rezistat în economia cărăşeană de la înfiinţare. Totuşi, există o moderaţie în ceea ce priveşte deschiderea unor noi afaceri în județ, lucru remarcat şi de cele 77 de înmatriculări noi operate în prima lună a lui 2015 la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Din acest total, trei firme au adus capital străin, din Germania, Bosnia–Herţegovina şi China.