CARAŞ-SEVERIN – 51 de spitale din 29 de județe ale României nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere, arată raportul „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România”, realizat de Centrul FILIA, ONG care militează pentru egalitatea de gen.
Pe listă regăsim de la spitale mari, precum Spitalul Universitar din București sau Spitalul Județean din Cluj-Napoca, până la spitale din orașe mici, unde este posibil să nu existe alternative – alte spitale sau clinici private. De asemenea, în alte 36 de spitale din România nu se pot face avorturi la cerere în perioada sărbătorilor religioase. Raportul arată că în doar 40 de spitale din 24 de județe se pot face întreruperi de sarcină oricând.
Spitalele din judeţul nostru se numără printre cele care nu refuză avorturile. Potrivit raportului FILIA, „În Caraş-Severin sunt cinci spitale. Trei nu au răspuns întrebărilor. În celelalte două se fac avorturi, dar nu de Paște. La Spitalul Județean de Urgență Reșița e nevoie de consult și de trimitere de la medicul de familie sau o taxă de 60 de lei și la Caransebeș e nevoie de buletin și de o taxă de intrare de 10 lei“.
Potrivit legii, întreruperea de sarcină la cerere, care nu reprezintă urgență medicală (sarcina nu este întreruptă din evoluție sau nu pune în pericol sănătatea mamei) este legală în România până la 14 săptămâni de sarcină și intră în categoria serviciilor medicale la cerere. Nu intră în categoria serviciilor din pachetul medical de urgență și din pachetul medical de bază, astfel că nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ci se plătește de către pacient. Legea nu prevede obligativitatea spitalelor de a oferi servicii medicale la cerere, ci decizia aparține fiecărei unități medicale în parte.
N.C.