Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – DSVSA şi Direcţia pentru Agricultură şi-au exprimat opiniile referitoare la problematica alimentaţiei.

Reprezentanţii celor două instituţii au explicat implicaţiile pe care le au alimentele modificate genetic asupra cărăşenilor, la repetatele solicitări efectuate de membrii Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. „Temerile iniţiale referitoare la efectul pe care plantele modificate genetic ar fi putut să îl aibă asupra mediului înconjurător nu au fost confirmate. Au trecut mai mult de 30 de ani de atunci şi nimeni nu poate spune, cu dovezi ştiinţifice imbatabile, care sunt efectele plantelor transgenice asupra sănătăţii umane şi a mediului. Organismele modificate genetic (OMG) trebuie autorizate, trasabilitatea acestora trebuie asigurată, produsele modificate genetic trebuie să fie etichetate. Sunt principii de etichetare ce trebuie respectate de operatori. Toate produsele cu conținut de OMG trebuie etichetate, prin «Acest produs conține XXX organisme modificate genetic»“, a fost explicaţia DSVSA.

Totuşi, există pragul de 0,9% sub care produsele nu sunt supuse etichetării (se referă la cantitatea de ingredient modificat genetic și nu la întreg produsul ca atare, iar prezența să fie întâmplătoare sau inevitabilă tehnic, iar operatorul să demonstreze acest lucru). Potrivit Direcţiei Agricole, în România, în 2004 au fost cultivate 5.523 ha cu soia modificată genetic; în 2005 au fost cultivate 87.600 ha cu soia modificată genetic; iar în anul 2006 au fost cultivate 137.275,5 ha cu soia modificată genetic. Din 2007, soia modificată genetic a fost oficial interzisă pentru cultivare pe teritoriul României. În acelaşi an, 2007, în luna aprilie, a fost aprobat tacit pentru cultivare un porumb modificat genetic cu denumirea MON810 (ce aparţine companiei Monsanto). Acesta era singurul organism modificat genetic autorizat în Uniunea Europeană, pe care România l-a autorizat automat. În judeţul Caraş-Severin nu s-au emis autorizaţii pentru cultivarea porumbului modificat genetic MON 810.

1 Comment

  1. „Au trecut mai mult de 30 de ani de atunci şi nimeni nu poate spune, cu dovezi ştiinţifice imbatabile, care sunt efectele plantelor transgenice asupra sănătăţii umane şi a mediului”.
    Cata dreptate aveti. Aceste alimente, in viziunea dumneavoastra nu afecteaza sanatatea umana. Dar cum justificati atunci cresterea exponentiala a cazurilor de cancer??? Sau aceste boli nu sunt rezultatul otravirii populatiei si nu intra sub incidenta dumneavoastra?

Adaugă comentariu