Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mierea, ţuica şi preparatele din lapte şi carne de porc ale cărăşenilor au fost apreciate de consumatorii germani.

Timp de zece zile, capitala Germaniei a găzduit cea de-a 79-a ediţie a celui mai important târg din industria alimentară, agricolă şi horticolă din Europa, Săptămâna Verde, despre care Jurnal CS a scris în ediţiile trecute. Târgul de la Berlin, ce a fost vizitat în tot acest timp de peste un milion de vizitatori, şi-a închis porţile duminică seara.

Cu acest prilej, coordonatorul delegaţiei cărăşene, ing. Pavel Nefir, directorul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, a declarat că „evenimentul din 2014 a fost superior celor din anii trecuţi”, iar pentru producătorii cărăşeni a fost o rampă de lansare pe piaţa europeană. „Expozanţii din Caraş-Severin au reprezentat un sector agricol capabil de performanţe pe piaţa Uniunii Europene. Mierea, ţuica, soiurile noastre de vin, dar şi produsele şi preparatele din carne şi lapte, au fost aperciate nu doar de vizitatorii târgului, ci şi de oamenii de afaceri ai locului. Şi cine ştie, poate după această participare, va prinde viaţă şi propunerea făcută Excelenţei Sale, ambasadorul Lazăr Comănescu, care reprezintă România la Berlin, de a găsi, împreună cu Ministerul Agriculturii, soluţia deschiderii unui magazin cu produse româneşti aici, pentru că nu au fost puţini germanii care ne-au întrebat de unde ne pot cumpăra produsele şi în restul anului”, a precizat ing. Pavel Nefir.

De cealaltă parte, dr. ing. Liviu Munteanu, referent în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, ne-a declarat următoarele: „Publicul-vizitator a apreciat standul ţării noastre, ceea ce impune ca, pe viitor, suprafaţa de expunere a României să se mărească de la 260 la 500 de metri pătraţi. De asemenea, se impune aducerea unui restaurant cu specific românesc, la fel cum au procedat ţări precum Polonia, Ungaria, Ucraina sau Lituania. Prezenţa judeţului nostru la această ediţie a fost deosebit de apreciată, nu doar prin produsele prezentate, ci şi pentru că patru dintre membrii noştri au vorbit foarte bine limba germană. Chiar dacă au fost zece zile obositoare, suntem bucuroşi că am reuşit să ducem, cu succes, la final, misiunea noastră, aceea de a promova tradiţiile, locurile şi preparatele culinare ale judeţului nostru”.

Reamintim că judeţul Caraş-Severin a fost reprezentat la târgul de la Berlin de Cooperativa Apicolă „Prisecarii Hercules” din Mehadia, de firma Biogardena din Bocşa şi de doi producători din satul Tirol. Delegaţia cărăşeană a fost sprijinită şi de Consiliul Judeţean.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu