Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă 2013 a fost marcat printr-o stabilizare a pieţei cărăşene de profil, anul acesta ţine de creştere.

Actorii din piaţa imobiliară speră ca acest an să dovedească o creştere a vânzărilor pe segmentul rezidenţial, iar cei care au aşteptat stabilizarea să înceapă să cumpere. Piaţa terenurilor va rămâne în continuare „îngheţată” şi vor încheia tranzacţii doar proprietarii care au mare nevoie de bani. De asemenea, se aşteaptă ca piaţa chiriilor să crească anul acesta ca dinamică.

„Nu cred că vor exista oscilaţii semnificative de preţ, nici măcar artificial create, în Caraş-Severin. Nu putem vorbi de o scădere a preţurilor pentru acest an, nici la chirii, şi nici la vânzări. Ţine doar de optica clienţilor, pentru că unii cumpărători insistă să ofere un preţ în limita bugetului pe care şi l-au creat şi care poate fi cu 1.000 până la câteva mii de euro mai puţin faţă de preţul real al pieţei. Or, oferta, cel puţin în mediul urban, nu depăşeşte cererea, şi, regulile elementare ale economiei dovedesc, astel, păstrarea unui preţ stabil”, ne-a declarat Dan Nănuţ, manager pe piaţa imobiliară cărăşeană.

În municipiul Reşiţa, baza de date a agenţiilor imobiliare arată că, deşi există solicitări pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră, blocurile de locuinţe au un număr restrâns de astfel de oferte, iar cele care ajung pe piaţă trec uşor de 10.000 de euro.

Starea de fapt nu poate duce cu uşurinţă la o scădere a preţului pe segmentul garsonierelor. În schimb, atât în Reşiţa cât şi în Caransebeş, piaţa abundă în apartamente cu două camere, volumul acestor tranzacţii reprezentând marea parte a vânzărilor, şi pentru 2014.

„Cei care scot pe piaţă apartamente cu trei sau patru camere au învăţat să ţină la preţ, bazându-se pe îmbunătăţirile aduse. Ca şi anul trecut, media de vârstă a cumpărătorilor ţine de 32 de ani, acest segment de populaţie fiind cel care poate accede cu uşurinţă şi care poate să-şi asume un credit bancar. Din păcate, creditele pentru imobiliare îşi continuă restricţiile şi în acest an, iar evaluările efectuate sunt în detrimentul celui care achiziţionează. Sperăm în revitalizarea programului Prima Casă, o gură de oxigen pentru tineri”, a mai amintit Nănuţ.

Pentru municipiul Caransebeş, reprezentanţii agenţiilor imobiliare consideră că segmentul rezidenţial va cunoaşte în continuare o scădere uşoară, în comparaţie cu 2013, dar anul 2014 este privit ca un an bun pentru achiziţii. Acolo, se consideră că locuinţele vor fi mai ieftine, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani, tendința de scădere ajugând până la 5%.

„Piaţa închirierilor este în continuă creştere în România, în special în marile oraşe. Vorbim atât de o schimbare lentă a percepţiilor, când nu mai e atât de dramatic să stai în chirie, dar şi de o dinamică a oraşelor care atrag tot mai mulţi oameni din localităţile-satelit. Aceeași perspectivă o vom avea în 2014 și pentru Caransebeş, prin prisma dezvoltării lucrărilor de investiții anunțate de Primărie. Dacă 2013 a fost mai liniștit, contăm pe o cerere mare de unități locative pentru acest an, dar nu și pe creșteri semnificative ale chiriei lunare”, consideră agenşii imobiliari caransebeşeni. În ceea ce priveşte casele, în localităţile rurale din apropierea oraşelor preţul se menţine în ultimii ani, şi se calculează în funcţie de utilităţi şi infrastructură.

„Nu mai este tendinţa de construţie a caselor de vacanţă, dar terenurile continuă să se vândă. Ca top al preţurilor şi solicitărilor, în partea de sus se află Reşiţa, Caransebeş, Brebu Nou sau Gărâna, iar la polul opus – Anina, Moldova Nouă sau Oraviţa”, a mai adăugat Nănuţ.

Flavius Rotariu