Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Ziua comemorării victimelor Holocaustului în România a fost marcată miercuri, 8 octombrie, la sinagoga din Caransebeș, printr-o serie de acțiuni menite să aducă în atenție tragedia din urmă cu mai bine de şapte decenii.

Elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „C.D.Loga“, dar și simpli pasionați de istorie, au ascultat prelegeri despre istoria acestei comunități în urbea de pe Timiș și Sebeș. „Pe lângă comemorare, am vrut să prezentăm lumii această superbă clădire care este sinagoga, dar și o istorie a comunității evreiești din Caransebeș, pe care am transpus-o într-un film de aproape 90 de minute“, a precizat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru“.

1 Comment

  1. Nu am avut onoarea sa particip la aceasta comemorare. Insa ca si caransebesean si ca roman nu pot sa nu amintesc cu acest prilej despre rolul avut de generalul de corp de armata, domnul Cornelu Dragalina ( unul dintre fii gen. Ion Dragalina) care a salvat de la moarte 14.750 de evrei, fapta relatata pe worldwar2.ro. Personalitatea exceptionala a acestui general caransebesean a fost ignorata la nivel central insa si la nivel regional. Inchei cu un citat biblic: „…căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit, şi nimic tăinuit care nu va fi cunoscut”. Punctele de suspensie sunt optionale!

Adaugă comentariu