REŞIŢA – Avertizarea sanitară transmisă de MAE turiştilor români care pleacă spre Bulgaria împarte cărăşenii în două tabere.
La finalul săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment către românii care vor să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Acesta precizează că în urma inundaţiilor care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.
Or, încă de vineri dimineaţă, la unele agenţii de turism reşiţene s-au prezentat câşiva turişti care achiziţionaseră pentru următoarea perioadă pachete turistice cu destinaţia Bulgaria. Unul dintre aceştia a decis să nu se teamă de hepatita A, numită şi „boala mâinilor murdare“, cu atât mai mult cu cât locul ales pentru vacanţă se află la o distanţă apreciabilă de Varna. „Am aflat de avertisment şi am întrebat în stânga şi-n dreapta. Cred că dacă respect igiena dictată de bunul simţ nu voi fi afectat de boală. Voi fi, însă, mai precaut“, a precizat cumpărătorul.
Pe de altă parte, nu toţi gândesc pozitiv. O doamnă a dorit să schimbe destinaţia aleasă. „Dacă era vorba să plec doar eu şi soţul meu, adică adulţii, nu era nimic. Dar mă tem pentru copilul meu. Nu vreau să risc“, a motivat ea decizia.
Reprezentanţii agenţiilor de turism îi îndeamnă pe toţi cei care se deplasează în alte ţări să verifice pe site-ul MAE riscul ţării respective. Decizia de a renunţa la vacanţa în Bulgaria sau de a asuma riscul rămâne turistului care trebuie să aibă asigurare de călătorie – fie card european de sănătate, fie poliţă facultativă.
Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, pe 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona „Plaja ofiţerilor – Varna“, s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «E – coli» şi «enterococi intestinali». Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A, potrivit reprezentanţilor ministerului.
„E bine şi cinstit că au fost emise avertizările respective. Sunt bacterii ce pot pune în pericol sănătatea publică, şi cu atât mai mult dacă nu sunt respectate normele de igienă. Rămâne decizia fiecăruia să aleagă zona respectivă pentru a-şi petrece vacanţa sau nu. Rolul nostru este să avertizăm populaţia. Dacă ar fi ca eu să fiu unul dintre turiştii care se află deja acolo sau care are biletele achiziţionate, aş alege să fac baie în piscină“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.
„Agenţii de turism trebuie să avertizeze pe cei care cumpără destinaţia Bulgaria cu privire la acest risc şi, din câte ştiu, majoritatea o fac. În plus, există declaraţii din partea hotelurilor cu privire la eliminarea riscurilor în perimetrul de vacanţă, despre care turiştii trebuie să se intereseze la agenţii. Nu cred că situaţia trebuie dramatizată prea mult, în condiţiile în care, pe vremea unor conflicte în alte state, turiştii au continuat să plece spre acele destinaţii“, a precizat Daniel Laţcu, managerul unei agenţii de turism cărăşene.
Flavius Rotariu