Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Până acum câteva zile, coplata pentru caransebeşenii era de 5 lei, iar pentru pacienţii din alte localităţi – 10 lei


După
mai multe semnale primite de la nivel guvernamental şi judeţean, Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş a decis să uniformizeze taxa de coplată percepută la externarea pacienţilor. Dacă până mai zilele trecute aceasta era de 5 lei pentru caransebeşenişi 10 lei pentru pacienţii din alte localităţi care apelează la serviciile unităţii sanitare din municipiu, în urmă cu câteva zile s-a hotărât că taxa va fi la acelaşi nivel pentru toată lumea, adică 10 lei de persoană, aceasta intrând deja în vigoare.

Diferenţierea făcută la începutul lunii aprilie între localnici şi cei din afara municipiului de pe Timiş şi Sebeş nu a fost pe placul mai-marilor de la Ministerul Sănătăţii.În urmă cu două luni, secretarul de stat Raed Arafat spunea că „taxa de coplată nu se stabileşte după pacienţi şi provenienţa lor. În final, asta este o discriminare pentru că toţi pacienţii respectivi au dreptul la aceleaşi îngrijiri. Pentru mine e un lucru inadmisibil şi o să-i avertizăm pe cei de la Spitalul din Caransebeş să revină asupra acestei măsuri“.

Chiar şi cu coplata uniformizată la valoarea de 10 lei, conducerea spitalului apreciază că suma ce va intra în bugetul unităţii nu este una importantă, astfel că din aceşti bani nu se poate vorbi de realizarea unor investiţii majore. Potrivit contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, peste 1.000 de pacienţi beneficiază lunar de serviciile spitalului caransebeşean, două treimi dintre aceştia fiind din afara municipiului.

Lidia Almăjanu

1 Comment

  1. Ministerul Sanatatii vrea sa traga mai multi bani, acesta este singura ratiune a acelui Minister. Ieri pe TV s-a afirmat ca Romania nu a fost capabila in 5 ani de zile sa prezinte lista de medicamente gratuite conform normelor UE. Este singura tara din UE in aceasta situatie alte tari actualizeaza la 1 maxim 2 ani.

Adaugă comentariu