Gugulanii nu renunta la borcanul cu zacusca - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Roşiile, ardeii, gogoşarii, vinetele şi toate celelalte zarzavaturi specifice sezonului sunt la mare căutare în aceste zile.

Și în Piața Centrală din Caransebeș, probabil cea mai căutată de producători și cumpărători din județ, fiecare zi de joi aduce forfota specifică, cu sute de oameni veniți din toate colțurile Banatului și ale țării pentru a-și vinde marfa. Iar gospodinele încep să-și facă proviziile pentru iarnă așa că au de unde alege, chiar dacă prețurile se mai și negociază.

Un kilogram de roșii se vinde cu prețuri între 3 și 5 lei, vinetele sunt 2 lei, ardeii roșii kapia 3-4 lei, gogoșarii 4-5 lei, castraveții 2-3 lei, varza 1,5- 2 lei kilogramul. „Încerc să fac puțin din fiecare: zacuscă, murături asortate, bulion, puțină dulceață, deși oferta la fructe e foarte slabă iar prețurile mari, probabil și din cauză că nu a fost un an bun pentru fructe. Aici la noi e o piață bună, e marfă multă, doar bani să ai. Am luat deja toate ingredientele pentru zacuscă, m-au costat aproape 80 de lei, pentru murături mai aștept vreo două-trei săptămâni”, ne-a spus Minodora Rujescu, o localnică din urbea gugulană.

Producătorii sunt și ei mulțumiți de vânzări, fie că vin din zona Caransebeșului, din Oltenia sau din chiar din Buzău. „Suntem de la Cornuțel, producători autohtoni, venim cu marfă pe care o producem cât mai natural pentru ca fiecare cetățean al Caransebeșului să se bucure de un aliment sănătos. Piața merge destul de bine, pot spune că anul acesta am avut și o recoltă bogată astfel că putem să facem față cerințelor pieții”, am aflat de la Ciprian Petrica. De la Zervești, Nicoleta Nica vine zilnic cu legume proaspete.

„E greu să convingi lumea că ești producător, mai ales când nu arăți ca un vânzător tradițional, dar dacă muncești cu dăruire ai și satisfacții. Pot spune că anul acesta mi-a mers foarte bine, nu bine, sunt foarte mulțumită. Ne respectăm clienții iar ei revin de fiecare dată cu plăcere la noi”, ne-a declarat doamna Nica. Atât producătorii cât și cumpărătorii apreciază modul în care arată Piața Centrală, locație în care municipalitatea a investit sume importante în acest an. „În fiecare an modernizăm câte ceva în Piață, pentru ca cei care vând sau cumpără aici să beneficieze de toate condițiile. Doar în acest an s-a investit aproape jumătate de milion de lei în noua hală de lactate, în spațiul pentru micii meșteșugari și cei care vând flori sau în alte amenajări”, a precizat și şefa Serviciului Public „Piața Gugulanilor”, Luminița Verdeș.

Cert e că forfota din Piața Centrală a Caransebeșului va mai continua cel puțin câteva săptămâni bune, pentru că gugulanii ştiu că o conservă făcută în casă nu este doar o tradiție ci și o resursă importantă pentru iarnă.